Ρεκόρ αρκετών ετών σε συγκεκριμένα πεδία φιλοδοξεί να καταρρίψει η φετινή 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με την τιμώμενη χώρα -τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)- να δίνουν ισχυρό «παρών», με επίσημη αντιπροσωπεία άνω των 400 ατόμων και 65 εκθέτες, αλλά και με υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, καθώς επικεφαλής της αραβικής αποστολής είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αbdulla bin Touq Al Mari, ενώ εκπροσωπούνται και τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας της χώρας. Οι Άραβες, που θα πραγματοποιήσουν πάνω από 600 επιχειρηματικά ραντεβού με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη, με τη συμβολή και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), είναι ανοιχτοί για επενδύσεις και πρόθυμοι να συζητήσουν κάθε πιθανή επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα, αλλά και να συναντήσουν Έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων ακόμα και εκτός των ωρών λειτουργίας της έκθεσης, όπως διεμήνυσε ο  διευθυντής του υπουργείου Οικονομίας, Rashed al Teneigy, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την 86η ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 10-18 Σεπτεμβρίου.

Μπορεί η αραβική συμμετοχή στην 86η ΔΕΘ να έχει αρκετά παραδοσιακό «χρώμα» -με σκηνές Βεδουΐνων στην είσοδο και έξοδο του Περιπτέρου 13, γεράκια και εκδηλώσεις χορού και μουσικής- ταυτόχρονα όμως διαθέτει σύγχρονο «αέρα»: τεχνολογία, αμυντική και διαστημική τεχνολογία, logistics (με παρουσία στη ΔΕΘ των τεσσάρων ισχυρότερων παικτών του κλάδου στα ΗΑΕ), real estate και υποδομές, αλλά και επενδυτικά funds θα έχουν την «τιμητική» τους στα περίπου 4.500 τετραγωνικά μέτρα, εντός και εκτός χώρου του περιπτέρου 13, που καλύπτει η εκθεσιακή συμμετοχή των ΗΑΕ.

«Θα έχουμε ίσως την καλύτερη έκθεση της τελευταίας δεκαετίας, η οποία είναι sold-out». «Η 86η ΔΕΘ, που για πρώτη φορά έχει αραβική χώρα ως τιμώμενη, με ένα περίπτερο-υπερπαραγωγή και παρουσία και των επτά εμιράτων, θα είναι “Μάσαλα”, όπως μας είπαν οι εκπρόσωποι των ΗΑΕ». «Στην επισκεψιμότητα θα προσεγγίσουμε αριθμούς, πιθανώς άνω των 250.000 επισκεπτών, που πρέπει να πάμε πολλά χρόνια πίσω για να τους δούμε, ίσως στο 1991 όταν είχαμε 300.000 επισκέπτες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε». Οι τρεις αυτές φράσεις, του προέδρου της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσου Τζήκα, του διευθύνοντος συμβούλου, Κυριάκου Ποζρικίδη και του γενικού διευθυντή Αλέξη Τσαξιρλή αντίστοιχα, δίνουν το «στίγμα» των προσδοκιών για τη φετινή διοργάνωση της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου, που επιστρέφει δριμύτερη μετά την πανδημία.

Η 86η ΔΕΘ, με περισσότερους από 1400 άμεσους και έμμεσους εκθέτες και επίσημες συμμετοχές από 19 χώρες, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της διοργάνωσης στην κανονικότητα, δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τις τεχνολογίας αιχμής, καθώς και την πράσινη και κυκλική οικονομία, φιλοξενώντας σημαντικές επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ειδικές θεματικές ενότητες, αφιερωμένες στην Ψηφιακή Ελλάδα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την  Κυκλική οικονομία & ενέργεια (αφιέρωμα που θα μετεξελιχθεί σε έκθεση, σύμφωνα με τον κ.Τζήκα), την Επιχειρηματικότητα, την Εκπαίδευση (Akademia), την Ηλεκτροκίνηση-Αυτοκίνηση, την e-Politeia και τη γαστρονομία. Παράλληλα θα υπάρχει συμμετοχή του CERN στο περίπτερο 15.

«Ανοιχτοί σε επενδυτικές ευκαιρίες»

«Θέλουμε να συνδέσουμε τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών, προσκαλούμε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να επισκεφθούν το περίπτερό μας. Υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα ΗΑΕ» επισήμανε ο κ.Teneigy, ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν θα μπορούσε να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για πρότζεκτ όπως το εμπορευματικό κέντρο που προωθείται στη Θεσσαλονίκη από φορείς όπως ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), δήλωσε ανοιχτός σε οποιαδήποτε επενδυτική ευκαιρία.

«Η αραβική πλευρά είδε την προοπτική που δημιουργεί η συμμετοχή της, αντιλαμβανόμενη πως η πόλη είναι ένας πολύτιμος συνδετικός κρίκος με τη βαλκανική χερσόνησο και την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη» σημείωσε ο κ.Τζήκας, ενώ αναφερόμενος στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, για την οποία επισήμανε ότι θα αλλάξει το momentum στη Θεσσαλονίκη κι αποτελεί από τις σημαντικότερες αστικές αναπλάσεις συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε: «βρισκόμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων σε ένα πολύ σύνθετο έργο κι έχουμε παραλάβει την αρχιτεκτονική προμελέτη, με την οποία επιλύονται βασικά ζητήματα. Βρισκόμαστε στη φάση προετοιμασίας του φακέλου που θα καταθέσουμε στην ΕΕ, για να πάρουμε έγκριση για τη χρηματοδότηση».

«Θα υπάρχουν εξομοιωτές πτήσης για Rafale και F-35 στο περίπτερο του υπουργείου Άμυνας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Ποζρικίδης, επισημαίνοντας ότι το αραβικό πιθανώς θα είναι το εντυπωσιακότερο περίπτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη ΔΕΘ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρθηκε επίσης στο πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που θα πλαισιώσει και φέτος τη ΔΕΘ, με καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Λέκκας, η Πάολα, ο Γιώργος Μαζωνάκης και ο Βασίλης Καρράς.

Την Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στο μουσικό κομμάτι, οι αδερφοί Τσαχουρίδη θα παρουσιάσουν ειδικό αφιέρωμα στον Πόντο και τη Μικρά Ασία (την πρώτη ημέρα) και την επομένη θα ανέβουν στη σκηνή της ΔΕΘ οι Γιώργος Νταλάρας και Εστουδιαντίνα. Ο κ.Ποζρικίδης γνωστοποίησε ότι το ατομικό εισιτήριο για είσοδο στην έκθεση είναι 8 ευρώ και το οικογενειακό (γονείς και δύο παιδιά) στοιχίζει 25 ευρώ και μπορούν να επωφεληθούν από αυτό και οικογένειες με τρία παιδιά, με την επίδειξη της κάρτας τρίτεκνου. Η ΔΕΘ περιλαμβάνει το καθιερωμένο, σε υβριδική μορφή, Thessaloniki Helexpo Forum, τη συνεδριακή πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας.

Χαιρετισμούς στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν ο υφυπουργός Eσωτερικών(τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών της 86ης ΔΕΘ και συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος», Ιάκωβος Καργαρώτος και ο εκπρόσωπος της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», Λάζαρος Βογιατζόγλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ