Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% εισηγείται σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει  στις 11.00 μέσω τηλεδιάσκεψης με προεδρεύοντα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, λόγω της εκρηκτικής ανόδου των διεθνών τιμών πρώτων υλών, αλλά και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οδηγούν την κυβέρνηση σε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού παρά τις εκκλήσεις των εργοδοτών για πάγωμα μισθών λόγω της δραματικής ύφεσης -8,2% το 2020 που προκάλεσε η πανδημία.

Όλα δείχνουν, πως ο  ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 665 ευρώ και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί σε 29,7 ευρώ.  Η αύξηση θα καταβάλλεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αμέσως μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Οι τάσεις στην Ευρώπη

Από τις 17 χώρες που αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, ανάμεσα στις χώρες που διατηρήσαν την 1η Ιανουαρίου του 2021 τον κατώτατο μισθό σταθερό σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020, η Εσθονία και η Ισπανία, είχαν ήδη αυξήσει τον ωριαίο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019 κατά 8,15% και 5,55%. Για το 2021, υψηλότερη ήταν η αύξηση του ωριαίου κατώτατου μισθού στη Λετονία (16,3%) και χαμηλότερη στη Γαλλία και στη Μάλτα (1%).

Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές δεν μεταφράζονται απαραιτήτως σε σημαντική διαφοροποίηση στις απολαβές. Για παράδειγμα, το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού στην Πολωνία ανήλθε σε 7,7%  το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 1,16 ευρώ. Η αύξηση 4,6% της Κροατίας αντιστοιχεί σε 1,08 ευρώ ενώ η αύξηση μαμούθ 16,3% της Λετονίας από την 1η Ιανουαρίου του 2021 αντιστοιχεί σε μόλις 0,41 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθοί στις πρώην ανατολικές χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

Τα άλλα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου

Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι :

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Γενικό Εμπορικό Μητρώο και Υπηρεσίες Μιας Στάσης – Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151».

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη των νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση δύο συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Δωρεά PET CT στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Λάρισας, β) Φαρμακευτικοί σύλλογοι: Κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας, γ) Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας/Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.).

-Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα, για την Κύρωση Σύμβασης της Χάγης για Διεθνή Προστασία Ενηλίκων.

-Ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ