του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης, BETA Χρηματιστηριακή

Παρά το θετικό κλίμα που διαπιστώνεται στο ξεκίνημα της χρονιάς στις ξένες αγορές, η ελληνική αγορά δείχνει επιφυλακτική να ακολουθήσει. Η ελληνική οικονομία έχει υψηλότερο βαθμό ευαισθησίας στις εισροές από τον τουρισμό και, δεδομένης της καθυστέρησης που παρατηρείται στην παραγωγή εμβολίων, προεξοφλείται μια αδύναμη χρονιά για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα επωμιστούν μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, που θα προκύψουν από τις αναστολές πληρωμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Από την άλλη πλευρά, το ύψος των κεφαλαίων που η χώρα μας θα δεχθεί ως βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι ικανό να δημιουργήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, με διάρκεια. Οι ελληνικές τράπεζες, αν και έχουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια να περάσουν από τα τεστ αντοχής χωρίς να προκύψουν πρόσθετες ανάγκες ενίσχυσης των βασικών τους κεφαλαίων.

Οι παραπάνω παράγοντες δημιουργούν μια αντίρροπη τάση στην αγορά. Είναι προφανές ότι το ζητούμενο είναι η ταχύτητα επιστροφής στην κανονικότητα, που πλέον συναρτάται από την επίτευξη υψηλού βαθμού ανοσίας του πληθυσμού, ειδικά στο ευαίσθητο ηλικιακό κομμάτι, που διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο.

Η καλύτερη προσέγγιση, επί του παρόντος, στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια αυστηρά εστιασμένη επιλογή τίτλων που έδειξαν το 2020 ότι έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις ειδικές συνθήκες λειτουργίας που επιβάλλει η πανδημία και οι οποίες ακόμα έχουν τα περιθώρια να κεφαλαιοποιήσουν τις καλές τους επιδόσεις.

Οι εταιρείες αυτές, κατά κύριο λόγο, εντοπίζονται στους κλάδους της ενέργειας, της πληροφορικής, των κατασκευών, ενώ σε δεύτερο χρόνο υπάρχουν εταιρείες στο λιανικό εμπόριο με αξιόλογες ιστορικές μερισματικές επιδόσεις, οι οποίες έδειξαν ισχυρή δυναμική ανάκαμψης όταν η αγορά άνοιξε.

Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να αναθεωρηθεί θετικότερα όταν υπάρξουν ενδείξεις αποφόρτισης της επιδημιολογικής εικόνας ή ανακοινώσεις ιατρικού περιεχομένου που θα δημιουργήσουν πιο ασφαλείς συνθήκες καθημερινότητας.

……………………………………..

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Ιαν-Φεβ 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ