του Δημήτρη Τζάνα

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι δύο πιο σημαντικές Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη έλαβαν τις αποφάσεις τους για τις μελλοντικές κινήσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες διακόπτεται ο  συγχρονισμός τους με την μέχρι τώρα άσκηση υπερχαλαρής πολιτικής. Έτσι, η Fed αναδέχεται την ευθύνη της για λήψη μέτρων για την τιθάσευση του πληθωρισμού, αναγγέλλοντας τη σταδιακή αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων τη διετία 2022-23, με παράλληλη διακοπή της προσφοράς ρευστότητας μέσω των αγορών ομολόγων. Παράλληλα, υιοθετεί το σενάριο της κατά 4% αύξησης του ΑΕΠ για το 2022, προσπερνώντας την έξαρση της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, η πιο επιφυλακτική ΕΚΤ  διατηρεί τα μηδενικά παρεμβατικά της επιτόκια και αναγγέλλει ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του P.E.P.P. αν το εμφανώς μικρότερο πρόγραμμα A.P.P. (Assets Purchase Program) κριθεί ως ανεπαρκές. Με τα ελληνικά ομόλογα να περιλαμβάνονται σε αυτό, λαμβάνοντας έτσι υψηλό τείχος προστασίας μέχρις ότου αποκτήσουν την ποθητή επενδυτική βαθμίδα.

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πλέον σύμπλευση στη σκέψη των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς αξιολογούν διαφορετικά την επικινδυνότητα των παραγόντων που μπορεί να απειλήσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας:

  • την πανδημία,
  • τον επίμονο πληθωρισμό,
  • την ενεργειακή κρίση,
  • τις αρρυθμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας,
  • τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Με αυτά τα δεδομένα και με την μετάλλαξη Omicron να επελαύνει, η νευρικότητα συνιστά αυτές τις ημέρες το κύριο χαρακτηριστικό στη συμπεριφορά των διεθνών αγορών, με τους δείκτες να κινούνται πλαγιοκαθοδικά και το end-year rally να απουσιάζει από το φετινό Δεκέμβριο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, αναπόφευκτα συγχρονίζεται, με το σενάριο της υπέρβασης των 900 μονάδων του Γ.Δ. να ετεροχρονίζεται για το επόμενο έτος. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες προχωρούν τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων για τα κόκκινα δάνειά τους, με τη Eurobank να διαμορφώνει πρώτη τη σχέση των NPEs στο σύνολο των δανείων κάτω από το 10% (ήδη στο 7,3%).

Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι λοιπές συστημικές τράπεζες, εξέλιξη που οδηγεί και την BOFA σε αναπροσαρμογή των τιμών στόχων και σε θετικές αναφορές για την μελλοντική πορεία τους.

Την ίδια ώρα, η Cenergy προχωρεί με τη  Δανεζική Oerst  στην είσοδό της στην αμερικανική αγορά προσβλέποντας σε μερίδιο αγοράς ενόψει του ενεργειακού μετασχηματισμού των ΗΠΑ, εξέλιξη που ελάχιστα λήφθηκε υπόψη από την επενδυτική κοινότητα, καθώς η συναλλακτική καχεξία συνιστά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Χ.Α. λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Με το Γ.Δ. να συσσωρεύει περί τις 880 μονάδες και τους επενδυτές να αναζητούν τους κατάλληλους χειμερινούς προορισμούς για λίγες μέρες απόδρασης !

 

Καλές γιορτές, πάντα με καλή υγεία!

 

O κ. Δημήτρης Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ