Κλίμα, που μπορεί να οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών υψηλότερα των 900 plus μονάδων, διαμορφώνεται μετά (και) την νέα επιτυχή “έξοδο” στις αγορές και τις ενθαρρυντικές ενδείξεις που αναφέρονται για την ελληνική οικονομία, σε έκθεση της DBRS. Η “βουτιά” του τραπεζικού κλάδου -…ελέω Πειραιώς-  ανέκοψαν μεν την long τάση, παρ’ όλα αυτά οι αγοραστές έχουν -ακόμη- το πλεονέκτημα.

Ο καναδικός οίκος, ανακοίνωσε την αξιολόγηση του για το outlook της οικονομίας, δύο μέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην έκδοση του ομολόγου 30ετούς διάρκειας, με επιτόκιο 1,9% , κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 4% το 2021, 5% το 2022 έναντι ύφεσης 8% το 2020. Από την στιγμή που οι καναδοί της DBRS “βλέπουν” ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας,  “κουμπώνει” με τις προβλέψεις της J P Morgan για τα περιθώρια απόδοσης των μετοχών των συστημικών τραπεζών, των εκτιμήσεων του οίκου Jefferies και άλλων (κυρίως) αμερικανικών επενδυτικών οίκων, που από τις αρχές-μέσα Φεβρουαρίου λαβαίνουν ή και ενισχύουν θέσεις σε μ.κ ελληνικών εταιρειών.

Το βασικό long σενάριο των επενδυτικών οίκων (και) για την ελληνική αγορά, ως μία από τις επιλογές τους μεταξύ των αναδυόμενων, στηρίζεται και στην εκτίμηση τους για την αγορά της Wall Street έχοντας -ήδη- στο monitoring τους κλάδους και εταιρείες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από την σταδιακή επαναφορά των οικονομιών από τα μέσα και μετά του έτους.

Ενα τέτοιο recovery basket της Goldman Sachs περιλαμβάνει σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για τραπεζικό κλάδο, ταξιδιωτικό-αναψυχή/κατανάλωση, βιομηχανική παραγωγή/υποδομές. Επιλογές, που ειδικότερα για την ελληνική αγορά εκτείνονται και στους κλάδους της ενέργειας, επιχειρηματικών υπηρεσιών, πληροφορικής. Καλύπτεται, έτσι ένα ευρύ φάσμα που απαρτίζεται από τραπεζικές μετοχές, τίτλους των ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil περιλαμβάνει Viohalco/ElvalHalcor φθάνει σε Sarantis, Fourlis και ΟΠΑΠ, Jumbo, TITAN και υπό προϋποθέσεις μέχρι Aegean, Autohellas στην περίπτωση που η σταδιακή επαναφορά στον τουριστικό κλάδο ξεκινήσει-σταδιακά- από Μάϊο-Ιούνιο.

Η πρόβλεψη ξένων οίκων, για υψηλότερες τιμές πετρελαίου (ενδεικτικά η Goldam Sachs “βλέπει” το Brent στα 70-75$ το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου) παραπέμπει σε μεγαλύτερη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα ενδεχόμενο που ευνοεί ελληνικούς ομίλους με αυξημένη επενδυτική στάθμιση.

Οι κατ’ αρχήν ενδείξεις (με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2020) για ισχυρούς εισηγμένους δικαιολογούν αποτιμήσεις μεγαλύτερες από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό αποτυπώνεται, ήδη, στην μερισματική απόδοση λ.χ του ΟΤΕ (στο 5,25%), της Coca Cola (στο 2,25%), της Mytilineos (στο 2,75%) όπως και παραδοσιακά κερδοφόρων ομίλων όπως ο ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Jumbo, Ελληνικών Πετρελαίων που σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές θα ξεπεράσουν-φέτος- το όριο του 1 δισ.

Από την στιγμή, που για το “βαρύ πυροβολικό” της οικονομίας τα μεγέθη (2021) θα είναι αρκετά μεγαλύτερα του 2020, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις πλησιάζοντας την κερδοφορία του 2019 τα 58 δισ. συνολικής αποτίμησης εκτιμάται, πως υπολείπονται ενός μέσου όρου ως προς το ΑΕΠ που θα πλησιάζει το 50% από το δεύτερο 6μηνο και μετά. Μία αποτίμηση κοντά στα 70 με 72 δισ. θεωρείται αρκετά fair value στην περίπτωση μάλιστα, που όντως αρχίσει να κερδίζεται το στοίχημα της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, της επιστροφής τους προς την λειτουργική κερδοφορία.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 23/03/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ