Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπο-ασφαλισμένη, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους πολίτες απόρροια της ασυνεννοησίας μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να διαφωνούμε για το ίδιο το πρόβλημα» τόνισε στην 117η ανοικτή Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου Πρόεδρος της ΕΑΕΕ και Αντιπρόεδρος στην Insurance Europe, συνομιλώντας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στιγμιότυπο από την συζήτηση των κ.κ. Σαρρηγεωργίου και Στουρνάρα

To Ι.W. παρακολούθησε την συζήτηση και σας μεταφέρει πρώτο το ρεπορτάζ…

Έλενα Ερμείδου

Όλα θα άλλαζαν, αλλά παραμένουν απαράλλακτα σταθερά και ο έλληνας παραμένει επικίνδυνα ανασφάλιστος σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου από το βήμα τηςΓΣ προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους τω κομμάτων που παρευρέθησαν.

Ο Αλ. Σαρρηγεωργίου προειδοποίησε ότι όσο το πρόβλημα παραμένει διογκώνεται, καλώντας την πολιτική ηγεσία της χώρας να αποδεχτεί το πρόβλημα και να δουλέψει πάνω σε αυτό προκειμένου να βρεθεί μία ελάχιστη λύση. Τόνισε δε, πως ενώ τα ΤΕΚΑ είναι μία λύση προς την σωστή κατεύθυνση δεν επαρκεί καθώς δόθηκε (η λύση) πάνω στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης, το διανεμητικό σύστημα, όχι το κεφαλαιοποιητικό.

Ανασφάλιστη η Περιουσία των Ελλήνων

Επικίνδυνα ανασφάλιστη είναι χώρα με το κενό προστασία να διογκώνεται στον τομέα της προστασίας στην περιουσία. Παρά την έξαρση των φυσικών καταστροφών, τις πλημμύρες, τις χαλαζοπτώσεις και τους καταστροφικούς σεισμούς, μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες σε αντίθεση με την Ευρώπη που το ποσοστό αυτό φτάνει το 75% με 80%

Πανάκριβη η υγεία επειδή είναι ανασφάλιστη

Στο τομέα της υγείας, παρά του ότι αλλάζουν τα δεδομένα σε πολύ μεγάλο βαθμο,  αλλάζει το δημογραφικό επικίνδυνα, εκτινάσσεται το κόστος των ιατρικών πράξεων, οι μεταρρυθμίσεις βάλτωσαν με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα ο Ελληνας να πληρώνει δύο φορές περισσότερο την υγεία από την τσέπη του σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο. Μεταξύ άλλων, αυτό είναι επακόλουθο από το γεγονός ότι μόνο το 15% των Ελλήνων διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την υγεία τους.

Με μεγάλο ενδιαφέρον διεξήχθη η συζήτηση σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο

Ομιχλώδες το συνταξιοδοτικό 

Αμφίσημα τα μηνύματα και για το συνταξιοδοτικό καθώς, έγιναν κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το πρόβλημα ελλείψει ριζικών μεταρρυθμίσεων και θεσμοθέτησης του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, παραμένει και θα γίνει πιο έντονο σύντομα τα επόμενα χρόνια.

Τι χρειάζεται για να αλλάξει η κατάσταση

Η ΕΑΕΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις τόνισε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, υπογραμίζοντας ότι η ασφαλιστική αγορά έχει τα κατάλληλα προϊόντα για την ασφάλιση. Προκειμένου, όμως να φτάσουν στον καταναλωτή και να είναι προσιτά αφενός το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα φορολογικά, καταργώντας ταυτόχρονα το 15% του φόρου επί των ασφαλίστρων, αφετέρου ο πολίτης να εκπαιδευτεί σωστά, ώστε να κατανοήσει τον κίνδυνο και τις ανάγκες.

Η κα. Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ

Διπλάσια κεφάλαια από τα αναγκαία διαθέτει η Ασφαλιστική Αγορά 

Η Ασφαλιστική Αγορά, όπως τόνισαν από κοινού ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και ο Γιάννης Στουρνάρας έχει τα κατάλληλα κεφάλαια για να θεωρείται φερέγγυα. Συγκεκριμένα διαθέτει κεφάλαια ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δύο φορές περισσότερα από τα αναγκαία για να θεωρείται  φερέγγυα, καλύπτοντας με επάρκεια την προβλεπόμενη στο θεσμικό πλαίσιο ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR) και κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (SCR)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Στουρνάρας: Φερέγγυες οι ασφαλιστικές. Oι στρατηγικές προκλήσεις της αγοράς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ