Αλλάζει θεαματικά η αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα

0

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Την ημέρα -και ακριβώς στην ώρα- που ο υπουργός Ενέργειας έβγαινε χαμογελαστός από το «Hilton», μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των θεσμών, για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και τις βασικές ενεργειακές εκκρεμότητες, η διοίκηση ΔΕΠΑ υπέγραφε τη συμφωνία πώλησης στην ιταλική ΕΝΙ του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας A.E. (ΖΕΝΙΘ).

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και αναβολών, η Ελλάδα κατάφερε και ολοκλήρωσε το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με βάση ένα νέο μοντέλο που τώρα προωθεί το υπουργείο Ενέργειας. Η ΔΕΠΑ με την συμφωνία των 57 εκατ. ευρώ αποχωρεί από την προμήθεια αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία αφήνοντας τη δραστηριότητα στους Ιταλούς.

Ο κ. Σταθάκης υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι πολύ σύντομα –συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου– θα ολοκληρωθεί και η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη Shell για την εξαγορά του μεριδίου (49%) της πολυεθνικής στις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής. Το ποσό που θα διαθέσει η ΔΕΠΑ εκτιμάται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Από την αισιοδοξία που εκφράζει ο κ. Γ. Σταθάκης συμπεραίνεται ότι οι θεσμοί αποδέχονται το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα δομή της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η ΔΕΠΑ διαχωρίζεται οριστικά σε μία εταιρεία δικτύων και μία εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου. Αμφότερες θα ιδιωτικοποιηθούν αλλά χωριστά, αυτόνομα.

  • Στην εταιρεία δικτύων, το Δημόσιο θα κρατήσει πλειοψηφικό ποσοστό.
  • Στην εμπορική εταιρεία το Ελληνικό Κράτος θα έχει μικρότερη συμμετοχή.

Η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει πλήρως από την Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, διατηρώντας στον Βορρά συμμετοχή μόνο στην τοπική Εταιρεία Διανομής Αερίου και αποκτώντας το σύνολο των μετοχών στις αντίστοιχες εταιρείες της Αθήνας, όπου σήμερα κατέχει το 51%.

Αν τελικά έτσι έχουν τα πράγματα, η ΔΕΠΑ θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό της τόσο τη ΔΕΔΑ όσο και την ΕΔΑ Αττικής, όπως και την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης, αλλά και το 100% της ΕΠΑ Αττικής.

Όλα αυτά φυσικά αφορούν το σήμερα. Αύριο, μεθαύριο, ποιος ξέρει τα ποσοστά μπορεί να αλλάξουν.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι συγκεκριμένα:

  • Τα δίκτυα φυσικού αερίου σήμερα λειτουργούν και προσφέρουν σταθερά έσοδα.
  • Αντιθέτως η εμπορική αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ακόμη στα σπάργανα.

Ίσως γι’ αυτό να είναι και πιο ελκυστική….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ