Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει πλέον η κατασκευή επαγγελματικών χώρων με κάποιες εταιρείες να δημιουργούν έργα που ενθουσιάζουν, εμπνέουν και, σε πολλές περιπτώσεις, επαναπροσδιορίζουν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Σε μία πρωτεύουσα όπως η Αθήνα που το συνολικό απόθεμα γραφειακών χώρων υπολογίζεται σε επίπεδα άνω του 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων (1.075.000 τ.μ.), τέτοιες κατασκευές θεωρούνται απαραίτητες καθώς και είναι φιλικές προς το περιβάλλον λόγω των καινοτόμων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται αλλά και αποτελούν αισθητικές αναβαθμίσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΝΚS

Το επιβλητικό Agemar

Ένα από τα κτήρια που προκαλεί τον θαυμασμό και τραβά τα βλέμματα των περαστικών είναι το Agemar που βρίσκεται στην Καλλιθέα.

Το Agemar, το οποίο στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Αγγελικούση, βρίσκεται ένα τετράγωνο μακριά από τη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ πήρε την υψηλότερη βαθμολογία environmentally conscious building (LEED Platinum) και είναι υποψήφιο για το σημαντικότερο ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής (Mies Van der Rohe Prize 2019 nominee). Αρχιτέκτων είναι η κυρία Ρένα Σακελλαρίδου RS SPARCH PC. Το κτήριο εκτείνεται σε 30.000 τ.μ. από τα οποία τα 16.000 αφορούν υπόγειους χώρους.

Ο όμιλος Αγγελικούση είναι ελληνικός όμιλος που δραστηριοποιείται στην ναυτιλία. Το 100% των μετοχών της εταιρείας ανήκουν στον Έλληνα εφοπλιστή Ιωάννη Αγγελικούση. Ο όμιλος Αγγελικούση, έχει 3 θυγατρικές εταιρείες και υπό διαχείριση πάνω από 120 πλοία σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία του ομίλου είναι η Anangel Maritime της οποίας το όνομά προήλθε από το όνομα της εξίσου εφοπλίστριας και αδερφής του Ιωάννη Αγγελικούση. Η Anangel Maritime κατέχει πάνω από 80 πλοία και πολλά υπό-κατασκευή. Η δεύτερη θυγατρική εταιρεία είναι η Maran Tankers (πρώην Kristen Navigation) κατέχει περίπου 40 πλοία και η τρίτη θυγατρική εταιρεία, η Maran Gas, που κατέχει περίπου 10 πλοία και άλλα 20 υπο – κατασκευή. Ο όμιλος είναι 100% ελληνικός με όλα του σχεδόν τα πλοία να είναι υπό ελληνική σημαία. Είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Το 2013, η Όμιλος Αγγελικούση αναφερόταν ότι ήταν στην πρώτη δεκάδα ναυτιλιακών εταιρειών με τα περισσότερα πλοία υπό ναυπήγηση.

O γίγαντας της NRG

Ακόμη ένα ακίνητο, ιδιαιτέρως επιβλητικό, βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας 168 στο Μαρούσι Αττικής.

Ο λόγος για το σύγχρονο βιομηχανικού στυλ τετραώροφο κτήριο που στεγάζεται η εταιρεία NRG. Το ακίνητο έχει εκμισθωμένη επιφάνεια εμβαδού 5.529,19 τ.µ. και αποτελείται από χώρους γραφείων επιφάνειας 2.228,04 τ.μ. και υπόγειους χώρους αποθήκευσης & στάθμευσης,  επιφάνειας 3.301,16 τ.μ.

H nrg, μέλος του Ομίλου Motor Oil, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2012 και αποτελεί μία από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και ένα δυναμικά ανερχόμενο πάροχο Φυσικού Αερίου. Η δυναμική της πορεία αποτυπώνεται στην ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της, ο οποίος το 2018 διαμορφώθηκε σε 116,6 εκατ. Ευρώ.

Η nrg σήμερα αποτελεί έναν ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας που προσφέρει προγράμματα παροχής ενέργειας, για τη μείωση των εξόδων της ελληνικής οικογένειας και επιχείρησης. Πρωταρχικός στόχος της nrg από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, είναι η ολοκληρωμένη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του οικιακού και εμπορικού καταναλωτή μέσω παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, που καλύπτουν όλες τις ενεργειακές του ανάγκες με τα πλέον ανταγωνιστικά προγράμματα, προσφέροντας παράλληλα μια μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης.

Συγκεκριμένα, η nrg προσφέρει πρωτοποριακά προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με την προμήθεια φυσικού αερίου, μεγιστοποιώντας το όφελος του τελικού καταναλωτή. Μέσω των πολλαπλών συνεργιών και δράσεων με τις εταιρείες που ανήκουν στον ίδιο Όμιλο, η nrg έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πιο αποτελεσματικά το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του πελάτη της προσφέροντας πρωτοποριακές υπηρεσίες και προγράμματα επιβράβευσης.

Η έδρα του παλιού Δ.Ο.Λ.

Το κτήριο στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω έχει μεγάλη ιστορία καθώς αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κτήρια της οδού Μιχαλακοπούλου. Ο λόγος για τις εγκαταστάσεις του πρώην Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη οι οποίες υπέστησαν ισχυρό “λίφτινγκ” και, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, άλλαξαν τελείως.

Η εταιρεία Trastor στην οποία ανήκει το πολυώροφο κτήριο το μετέτρεψε σε έναν χώρο φουτουριστικών γραφείων. Στο ακίνητο φιλοξενούνται και υπόγειες θέσεις στάθμευσης, με τη συνολική του επιφάνεια να ανέρχεται σε 14.957 τ.μ.

Η Trastor Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π.), είναι η πρώτη Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία που συστάθηκε στην Ελλάδα και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (TRASTOR:GA). Η Εταιρεία δραστηριοποιείται σε επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία κυρίως στην Ελλάδα και στην ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου της, ο δε κύκλος εργασιών της προέρχεται κατά κύριο λόγο από έσοδα από μισθώματα.

Με έμφαση στην ανάπτυξη, επενδύοντας σε ποιοτικές τοποθετήσεις με ελκυστικές και εξασφαλισμένες αποδόσεις, η Εταιρεία έχει ως αποστολή τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους της, τους ανθρώπους της και την κοινωνία. Καταλύτης για επίτευξη των στόχων της, είναι η ομάδα της Trastor, η οποία απαρτίζεται από κορυφαίους επαγγελματίες με υψηλή κατάρτιση, βαθιά γνώση και μακρόχρονη εμπειρία στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Το κόσμημα της Karela Office Park

Φυσικά από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το κτήριο Karela Office Park, το οποίο σήμερα μισθώνεται από τον όμιλο του ΟΤΕ.

Πρόκειται για ένα κτήριο το οποίο έχει διακριθεί καθώς κατά την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα.

Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, και περατώθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Κατά την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν οικολογικά υλικά (με προσμείξεις από ανακυκλωμένα υλικά). Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών δοκιμών, το κτίριο παραδόθηκε στον όμιλο του ΟΤΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ τον Μάρτιο έλαβε τη χρυσή πιστοποίηση, κατά το πρότυπο LEED. Λίγους μήνες μετά, το κτίριο αποκτήθηκε από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, τη θυγατρική εταιρεία επενδύσεων ακινήτων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Στο εν λόγω συγκρότημα γραφείων φιλοξενούνται τρία υπόγεια parking, εστιατόρια, καφέ, roof garden ακόμη και γυμναστήρια.

Η Dimand ανέλαβε τις εργασίες για την ανάπτυξη του ακινήτου το 2008.

Το εντυπωσιακό… Project της ELPEN

Τη φιλοδοξία να αποτελέσει αρχιτεκτονικό και επιστημονικό ορόσημο διεθνούς εμβέλειας έχει -και όχι άδικα- το «Project X – Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό, Συνεδριακό και Αθλητικό Κέντρο της ELPEN A.E. στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπάτων», με την υπογραφή της Potiropoulos+Partners.

Πρόκειται για ένα θεαματικό σε μέγεθος και σχεδιασμό αρχιτεκτονικό project που έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο στα Σπάτα, το οποίο επιχειρεί να υπερβεί μέσα από την σύλληψη της «ιδέας» του και το αρχιτεκτονικό του λεξιλόγιο την καθιερωμένη προσέγγιση του «τυπικού κτιριολογικού αντικειμένου».

 

Tο greenfield έργο της Prodea Investments

Το υπό κατασκευή κτήριο στις οδούς Φραγκοκλησιάς, Αιγιαλείας και Κοσμά Αιτωλού στο Μαρούσι είναι το πρώτο greenfield έργο της Prodea Investments

Όπως είχε γράψει το “B” η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ βγάζει στην αγορά προς μίσθωση το υπό ολοκλήρωση νέο κτίριο γραφείων στην οδό Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι.

Πρόκειται για ένα ακόμη “πράσινο” ολοκαίνουριο κτίριο γραφείων σε 5,2 στρέμματαστην περιοχή, σε μία επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο  περιλαμβάνει ανωδομή 7.000 τ.μ.  και υπόγειους-βοηθητικούς χώρους 7.000 τ.μ..Η έκταση έχει προέλθει από τη συνένωση δύο όμορων οικοπέδων που αγόρασε η εταιρεία στις 30 Οκτωβρίου 2018 έναντι 4,2 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Δ. Ποτηρόπουλος στο Β: «Διάσπαρτη» ζώνη το παραλιακό μέτωπο, χρειάζεται ένα μελετημένο στρατηγικό σχέδιο

Εδώ θα γίνει ένα κτήριο landmark με την υπογραφή της Dimand

Αυτοψία του B στο greenfield έργο της Prodea Investments

Ένα 5άστερο θέρετρο της Χαλκιδικής μαγνητίζει τους σταρ των Oscars και των MTV Awards

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Υπέροχα όλα αλλά γιατί όλα τόσο περιορισμένα σε ύψος;
    Αν υπήρχε ανάπτυξη σε ύψος, όπως συμβαίνει για ανάλογες κατασκευές σε όλο τον κόσμο, πόση περισσότερη αδόμητη/πράσινη επιφάνεια μπορούσε να εξοικονομηθεί;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ