Όσο πιο γρήγορα σταματήσουν οι παρεμβάσεις της FED στις αγορές ομολόγων και επιτοκίων τόσο καλύτερα για την οικονομία.

Το περιβόητο “tapering” της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και φέτος διεμήνυσε ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Jerome Powel κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας FED ανακοίνωσε  πως η αμερικανική οικονομία έχει ήδη φτάσει σε ένα σημείο ανάκαμψης από το πλήγμα της πανδημίας με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πλέον τη στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής.

  • Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η “επιβράδυνση” των παρεμβάσεων στην αγορά ομολόγων που σήμερα ανέρχεται σε 120 δισ. δολαρίων τον μήνα.

Ο Jerome Powel Πάουελ υπενθύμισε ότι η έναρξη του tapering αποτελεί στόχο και επιθυμία των περισσότερων μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου. Ήδη εκπληρώνεται το ένα από τα δύο κριτήρια-στόχους της στρατηγικής της Fed, δηλαδή  του πληθωρισμού.

Στο δεύτερο κριτήριο που σχετίζεται με την «πλήρη απασχόληση» καταγράφεται «σαφής πρόοδος».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος πριν η Τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε στροφή της επιτοκιακής της πολιτικής και σε αύξηση των επιτοκίων.

Ο 68χρονος κεντρικός τραπεζίτης αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί εξακολουθεί να θεωρεί πως η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και πως σταδιακά ο δείκτης θα αρχίσει να υποχωρεί πιο κοντά στο όριο του 2%.

Η FED έχει γίνει στόχος σκληρής κριτικής πως με τις επιλογές της έχει επιτρέψει τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τριάντα χρόνια, προσπαθώντας να αυξήσει την απασχόληση.

Ο Jerome Powel επεσήμανε την απειλή που θα συνιστούσε για την οικονομία μια παρατεταμένη αδυναμία της αγοράς εργασίας, ειδικά εν μέσω της πανδημίας.

  • «Γνωρίζουμε καλά πως παρατεταμένες περίοδοι υψηλής ανεργίας σημαίνει ζημιά για τους εργαζομένους και την παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας».

H αμερικανική αγορά εργασίας έχει αναρρώσει από το «κραχ» της περσινής χρονιάς, όταν χάθηκαν περίπου 22 εκατ. θέσεις εργασίας, αλλά δεν έχει φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Ο δείκτης ανεργίας στις Η.Π.Α. τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 5,4%, ήτοι σχεδόν στο ένα τρίτο από το 14,8% που «έπιασε» τον Απρίλιο του 2020, όμως πάνω από το 3,5% που ήταν το Φεβρουάριο του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ