Άρθρο του Harold Warren, Επικεφαλής των Αναδυόμενων Αγορών, LXM

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να σημειώνουν πτωτική πορεία μετά την κορύφωση της τιμής τους τον Ιανουάριο.

Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει διόρθωση της τάξεως του 12% από το ανώτερο σημείο του, ο Δείκτης MSCI EM έχει απώλειες 2,8% στο τρέχον οικονομικό έτος και εκτιμούμε πως η διαδικασία διόρθωσης του δείκτη βρίσκεται μόλις στη μέση, αναμένοντας πως θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της τάξεως του περίπου 10% από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι πιθανές αιτίες αυτής της πτώσης είναι: Πρώτον, η συνεχής ενίσχυση του Αμερικάνικου δολαρίου, δεύτερον, η αύξηση των επιτοκίων από τη FED σε συνδυασμό με την απομάκρυνση της αμερικάνικης οικονομίας από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίας (που παρουσιάζουν σημάδια κάμψης), και τρίτον, η πιθανότητα ότι πολλές αναδυόμενες χώρες καθώς και οι λεγόμενες εκκολαπτόμενες αγορές (frontier markets), όπως η Νιγηρία, θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια προκειμένου να υπερασπιστούν τα νομίσματα τους.

Οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» αυτού του μήνα είναι η Βραζιλία και η Γκάνα. Από την αρχή του οικονομικού έτους οι μεγαλύτερες απώλειες έχουν καταγραφεί στις Φιλιππίνες, το Μπανγκλαντές και στην Τουρκία, με την τελευταία να έχει προγραμματίσει εκλογές στις 24 Ιουνίου 2018. Οι χώρες των οποίων οι αγορές συνεχίζουν σταθερά να είναι κερδοφόρες είναι η Ουκρανία (+46% στο τρέχον οικονομικό έτος), η Τυνησία, το Καζακστάν και η Σλοβενία.

Στις εκκολαπτόμενες αγορές, η προσοχή στρέφεται στην αρχική δημόσια προσφορά της MTN Γκάνα, η οποία προορίζεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της  χώρας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η είσοδος της στο Νιγηριανό χρηματιστήριο.

Στην αγορά εισοδήματος, οι εκδότες πρέπει να συμμορφωθούν με την ανοδική τάση ύψους 65 μονάδων βάσης στις αναδυόμενες και εκκολαπτόμενες αγορές ομολόγων σε δολάρια τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθιστώντας δύσκολη τη συγκέντρωση κεφαλαίου εκτός αν επανακαθοριστεί συμφωνία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ