Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth

Για να δώσουμε μία πλήρη εικόνα του τριμήνου θα αναλύσουμε βασικά θέματα καθώς και το θέμα της τραπεζικής κρίσης που προέκυψε.

Επιτόκια

Η Fed συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια και πλέον το βασικό επιτόκιο του δολαρίου βρίσκεται στο 5%. ‘Όλα δείχνουν ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων και θα αποφασίσει για τις επόμενες ενέργειές της μετά από τη μελέτη των μακροοικονομικών δεδομένων που θα προκύπτουν κάθε μήνα και εφόσον δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά αρνητικό.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός συνέχισε να κινείται πτωτικά και πλέον βρίσκεται στο 6%, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα από το Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Αγορές

Το πρώτο τρίμηνο ήταν εξαιρετικά θετικό με όλες τις διεθνείς αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι μεγάλοι δείκτες το πρώτο τρίμηνο με εξαίρεση των Dow Jones που υποχώρησε οριακά. Πρωταγωνιστής ήταν ο κλάδος τεχνολογίας με άνοδο 18,7% ενώ ο S&P 500 έκλεισε θετικά 5,8%

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World κινήθηκε ανοδικά κατά 6,5% ενώ και ο ευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 ανέβηκε κατά 13,4%.

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακοί δείκτες, καθώς το πολύ θετικό ξεκίνημα στην αρχή του έτους μετριάστηκε από την αναθεώρηση προς τα πάνω των αναμενόμενων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Τραπεζική κρίση

Στις 10 Μαρτίου ξεκίνησε η τραπεζική κρίση η οποία ήταν αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων της Fed. Αρχικά η αμερικάνικη Silicon Valley Bank χρεοκόπησε και ακολούθησε η Signature Bank.  Η τραπεζική κρίση μεταφέρθηκε μέσα σε μία εβδομάδα στην Ευρώπη με την ιστορική Credit Suisse να περνά εν μία νυκτί υπό τον έλεγχο της UBS για να αποτραπεί τραπεζικό ντόμινο κολοσσιαίων διαστάσεων.

Πώς φτάσαμε όμως στην τραπεζική κρίση; Μέχρι και πριν ένα χρόνο, οι καταθέτες δεν είχαν καμία επενδυτική επιλογή που να τους προσφέρει ικανοποιητική απόδοση. Η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε τα επιτόκια των διετών ομολόγων και των money market προϊόντων σε δελεαστικά επίπεδα και οι καταθέτες επέλεξαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους εκεί. Με αυτή την κίνηση όμως, οι τράπεζες άδειασαν από ρευστότητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για αναλήψεις.

Μπορεί η τραπεζική κρίση να δημιουργήσει ένα νέο 2008; Σύμφωνα με τη J.P. Morgan, η απάντηση είναι όχι και υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτό.

1. Οι Εποπτικές Αρχές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, διαθέτουν πλέον εργαλεία να επιλύσουν τραπεζικές κρίσεις και επιπρόσθετα οι μεγάλες τράπεζες είναι πλέον ισχυρότερες.

2. Η οικονομία είναι σε διαφορετικό επίπεδο αυτή τη φορά. Σήμερα, η ρευστότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι ισχυρότερη από το 2008. Ακόμα και στις μέρες μας, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν εμφανίζει επικίνδυνα στοιχεία.

3. Το πρόβλημα είναι πραγματικά μικρότερο. Σήμερα το πρόβλημα δεν προκλήθηκε από «κακά» δάνεια και πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα που είχαν ως βάση ενυπόθηκα δάνεια.

Απόδοση χαρτοφυλακίων XSpot Wealth

Ανοδικά κινήθηκαν σχεδόν όλα τα Model Portfolios της XSpot Wealth, τα  πλάνα Growth και Growth ESG  κινήθηκαν πολύ κοντά στους δείκτες αναφοράς αλλά με σημαντικά χαμηλότερη μεταβλητότητα. Επίσης τα εισοδηματικά μας πλάνα Income και High income κινήθηκαν ικανοποιητικά και είναι εξαιρετικά τοποθετημένα στις συνθήκες της αγοράς.

Κλείνοντας το πλάνο Secure+ που επενδύει σε προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων, πέτυχε αξιόλογες αποδόσεις του 0,47% σε ευρώ και 1,13% σε δολάριο και αναμένουμε το δεύτερο τρίμηνο λόγω και των ήδη αυξημένων επιτοκίων να πετύχει ακόμα υψηλότερες αποδόσεις.

Το Secure+ που χρησιμοποιεί ETF διαχείρισης διαθεσίμων έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των αντίστοιχων αμοιβαίων κεφαλαίων της ίδιας κατηγορίας και υψηλότερες αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων της αγοράς.

Πηγή: Bloomberg

Ποια είναι τα στοιχεία αισιοδοξίας για το επόμενο τρίμηνο;

Η μεταβλητότητα, η αβεβαιότητα και ο φόβος, έχουμε αναφέρει και πάλι ότι αποτελούν μέρος της επενδυτικής διαδικασίας. Αποτελούν μέρος της διαδικασίας που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε σημαντική αύξηση του πλούτου των επενδυτών.

Η μεταβλητότητα είναι το κόστος που αναλαμβάνει κάποιος βραχυπρόθεσμα προκειμένου να δει τον πλούτο του να μεγεθύνεται σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών. Η σταθερότητα που αναζητά κάποιος βραχυπρόθεσμα και κάποιες φορές την εισπράττει με ένα παχυλό επιτόκιο, είναι το κόστος των μελλοντικών απωλειών του πλούτου του.

Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία αισιοδοξίας για το μέλλον όπου οι επενδυτές θα πρέπει τα λάβουν υπόψιν.

1.         Οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν απεριόριστη ρευστότητα προς τις εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες. Παραδοσιακά αυτό οδηγεί σε άνοδο για τις μετοχές καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος απομακρύνεται οριστικά.

2.         Ο δείκτης οικονομικών συνθηκών βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Οι αγορές κινούνται χαμηλότερα. Όμως επειδή οι αγορές κοιτάζουν μπροστά, είναι βέβαιο ότι θα έχουν ανέβει πριν ακόμα ο δείκτης οικονομικών συνθηκών δείξει ότι όλα είναι καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ