Ανάπτυξη 5%-5,5% για την ελληνική οικονομία φέτος προβλέπει ο ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του, αναθεωρώντας ανοδικά προηγούμενη εκτίμησή του (από 3,5%-4%), κυρίως λόγω των αντοχών που έδειξε η ελληνική (και οι διεθνείς οικονομίες) στην πανδημία και των υποστηρικτικών μέτρων που ελήφθησαν.

Στο Ινστιτούτο Ερευνών του ΣΕΒ μάλιστα, αναμένουν μέση ανάπτυξη άνω του 3% για την ερχόμενη πενταετία.

Ειδικότερα η ανοδική αναθεώρηση του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οφείλεται σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Νίκο Βέττα, στους εξής τέσσερις λόγους:

* Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία έχουν συνολικά θετικότερη της αναμενόμενης πορεία, με άμεση ευνοϊκή επίδραση και στην ελληνική.

* Η συνεχιζόμενη σε υψηλό επίπεδο στήριξη προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που οδηγεί σε βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα και στο τρέχον έτος, σε συνέχεια του προηγούμενου.

* Η ασφάλεια που συνεχίζει να προσφέρει το πλαίσιο της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, κρατώντας χαμηλά το κόστος χρηματοδότησης και για την ελληνική οικονομία.

* Η θετική ανταπόκριση σημαντικών τομέων της οικονομίας, που έδειξαν ανθεκτικότητα, με κέντρο τις εξαγωγές αγαθών.

Βεβαίως αυτό είναι το θετικό σενάριο του ΙΟΒΕ για την οικονομία. Αλλά ακόμα και με το δυσμενές σενάριο, προβλέπεται και πάλι ανάπτυξη της τάξης του 3,5%04% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο του ΑΕΠ 1,5%-2%.

Ο λόγος για να επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, είναι ασφαλώς η ανάγκη για σκληρά μέτρα της πανδημίας και ένα νέο lockdown μετά το καλοκαίρι…

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ είπε, ότι λόγω των μέτρων στήριξης πολλές επιχειρήσεις έχουν «μπει στην κατάψυξη» και όταν αυτά τελειώσουν, θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες. «Κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα δούμε αλλαγές».

Τόνισε ότι αναμένουμε λουκέτα, εξηγώντας ότι πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να βγουν από την αγορά, καθώς και το κεφάλαιο και η εργασία τους ήταν προστατευμένα.

Η έκθεση του ΙΟΒΕ εκτιμά, επίσης, ότι κατά την επόμενη πενταετία, οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας μπορεί να είναι ισχυροί, υπερβαίνοντας, υπό προϋποθέσεις, το 3%, κατά μέσο όρο. Αυτό ενισχύεται από σειρά παραγόντων, όπως το κόστος χρηματοδότησης που αναμένεται να παραμείνει χαμηλό λόγω των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, η μειωμένη αβεβαιότητα και η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα προγράμματα της ΕΕ.

Το μεγάλο επενδυτικό κενό μπορεί σταδιακά να μειωθεί όπως και η ανεργία τροφοδοτώντας την ανάπτυξη, με την οικονομία να πλησιάζει τις μεσοπρόθεσμες παραγωγικές δυνατότητές της. Σε αυτό το διάστημα, η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να μεγεθυνθεί περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ