του Βάιου Κρόκου

Η ανάπτυξη μιας οικονομίας με μεγέθυνση των επιχειρήσεων και το άνοιγμα νέων όπως είναι γνωστό δημιουργεί υπεραξίες, πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία αλλά και άλλες εργασίες σε κλάδους.

Από αυτό το θετικό σπιράλ ανόδου δεν θα μπορούσε να λείψει ο τομέας της βιομηχανικής ασφάλισης. Απεναντίας, με την αύξηση των εργασιών σε όγκο και ποιότητα δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι που πρέπει να ασφαλιστούν.

Όπως είναι λογικό η πολυετής κρίση στη χώρα που έπληξε οικονομία και επιχειρήσεις άφησε αρνητικό αποτύπωμα και στις εμπορικές & βιομηχανικές ασφαλίσεις.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα με την καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία και με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό αλλά και στις εργασίες που ανέλαβαν θυγατρικές στο εξωτερικό ο κλάδος βρίσκει ξανά ένα θετικό momentum.

Κρίσιμη παράμετρος – και το επόμενο διάστημα – αναμένεται να αποτελέσουν έργα υποδομής, ο τουρισμός, η ενέργεια αλλά και ο τομέας των κατασκευών επί το συνόλω.

Μπορεί για παράδειγμα, να μην ζούμε μέρες περασμένων δεκαετιών σε κατασκευές και οικοδομή, ωστόσο η αναζωπύρωση της δραστηριότητας είναι εμφανής, έστω και για επιμέρους τουριστικές και μη εργασίες.

Είναι γεγονός πως ακόμα και εν έτει 2019 ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί εφαλτήριο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως σημείωνε ο ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη: «Η στενή διασύνδεση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με τη βιομηχανία δομικών και άλλων υλικών, που χρησιμοποιούνται στα κατασκευαστικά έργα, με τις αρχιτεκτονικές και μελετητικές δραστηριότητες και με το Εμπόριο, αλλά και η θεμελιώδης συμβολή της στην υλοποίηση επενδυτικών έργων σε τομείς όπως οι Δημόσιες υποδομές, ο Τουρισμός, η Βιομηχανία και το Εμπόριο, καθώς και στην οικιστική – πολεοδομική ανάπτυξη, καθιστούν τις Κατασκευές στρατηγικό τομέα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, «η επιτάχυνση στην υλοποίηση ήδη σχεδιασμένων – προγραμματισμένων έργων υποδομής, που για διάφορους λόγους καθυστερούν, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα».

Από όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς τα μεγέθη και τις δυνητικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον κλάδο εμπορικής – βιομηχανικής ασφάλισης…

Πληθώρα βιομηχανικών κινδύνων…αλλά και λύσεων

Οι κίνδυνοι σε μια επιχείρηση είναι πολλοί και απαιτούν εξειδικευμένη ανάλυση σε επίπεδο underwriting. Καλύψεις απαιτούνται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, το περιεχόμενο, τα εμπορεύματα ή τον μηχανολογικό εξοπλισμό κάθε επιχείρησης.

Στις βασικότερες καλύψεις περιλαμβάνονται οι κακόβουλες ενέργειες, πολιτικές ταραχές, φυσικές καταστροφές, ληστεία – απώλεια κερδών κ.α

Απαραίτητη παράλληλα είναι η ασφάλιση για αστική ευθύνη, μεταφορές – logistics ή σεεπίπεδο περιβαλλοντικής ευθύνης, ενώ τεράστιες πλέον είναι και οι προκλήσεις για cyber κινδύνους.

Σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση βιομηχανικών κινδύνων για την βιωσιμότητα και την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης αποτελεί πρώτο μέλημα.

«Παράσημο» για την ελληνική ασφαλιστική αγορά η περίπτωση της Sunlight

Η περίπτωση της Sunlight του ομίλου Olympia απασχόλησε ιδιαίτερα την επικαιρότητα ως ένα κορυφαίο καταστροφικό γεγονός, που είχε όμως θετική κατάληξη με τη στήριξη της ασφαλιστικής αγοράς.Πρόκειται για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε μονάδα της εταιρείας στην Ξάνθη (το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στην Ευρώπη) και έπληξε αρχικά την παραγωγική εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας.

Στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου της Ethos Media, του 12th Insurance Conference, ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight, κ. Βασίλειος Μπίλλης, περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές μετά το αναπάντεχο γεγονός, ενώ εξήρε τις προσπάθειες και τα αντανακλαστικά που έδειξαν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Πλέον, εδώ και καιρό, η εταιρεία συνεχίζει απρόσκοπτα τις εργασίες της, έχοντας επεκτείνει την παραγωγική δυναμική του εργοστασίου της.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία αποζημιώθηκε με 66 εκατ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, για τις υλικές και αποθετικές ζημιές που προκάλεσε η εν λόγω πυρκαγιά.

Για την ιστορία, το συνασφαλιστικό σχήμα αποτελούνταν από: την ERGO Ασφαλιστική, με 25% συμμετοχή, η οποία διηύθυνε την όλη διαχείριση της ζημιάς, την Ευρώπη Ασφαλιστική (20%), την Interamerican (19%), την Generali Hellas AAE (15%), τη Eurolife ERB Ασφαλιστική (9%), την Interasco ΑΕΓΑ (4%), την Oρίζων Ασφαλιστική(4%) και την Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ (4%).

 

Insuranceworld

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ