“Είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός του 2021 που κατατέθηκε την Παρασκευή, στη Βουλή, καταρτίστηκε σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, λόγω του απροσδιόριστου σε διεθνές επίπεδο τελικού χρόνου λήξης της πανδημίας του κορονοϊού και συνεπώς της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 αναθεωρείται επί το δυσμενέστερο, στο -10,5%,

“Εξαιτίας της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών και της συνεπαγόμενης μεγαλύτερης παγκόσμιας ύφεσης στην μεταπολεμική ιστορία, η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 αναθεωρείται επί το δυσμενέστερο, στο -10,5%, καθώς προβλέπεται βαθύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων. Για το 2021, εκτιμάται δυναμική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, με σημαντικό ρόλο σε αυτή να διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα αρχίσουν να εισρέουν το 2021 στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU” τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε επίσης ως υπενθύμιση πως «το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου 2020 και ξεκίνησε η σχετική διαβούλευση με την Επιτροπή, ενώ το τελικό Σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στα ευρωπαϊκά όργανα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και να εγκριθεί στο αμέσως επόμενο τρίμηνο, οπότε και θα υπάρξει η πρώτη εκταμίευση. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά επενδύσεις, προγράμματα (όπως προγράμματα κατάρτισης ή ενεργειακής αναβάθμισης), καθώς και μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 και εντεύθεν, συνεπώς η απορρόφηση των σχετικών πόρων θα ξεκινήσει πριν την επίσημη έγκρισή του. Αθροιστικά οι πόροι που προβλέπονται το 2021 από όλα τα εργαλεία του μηχανισμού του Next Generation EU, περιλαμβανομένων και των δανείων, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ».

Βάσει του προϋπολογισμού, το συνολικό ύψος των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αναμένεται να αγγίξει τα 31,4 δισ. ευρώ, καθώς άλλα 7,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεων υπέρ της κοινωνίας προβλέπονται μέσα στο 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ