Μια νέα έρευνα-βαρόμετρο οικονομικής ευημερίας για την Ευρώπη φέρνει στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Bloomberg, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την χώρα μας καθώς την κατατάσσει στη τελευταία θέση της λίστας ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε από την Σουηδική Intrum AB τοποθετεί την Γερμανία και την Αυστρία στην κορυφή της λίστας οικονομικής ευημερίας, με την Ελλάδα και την Λιθουανία να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Η έρευνα για την οικονομική ευημερία, σύμφωνα με το Bloomberg, έγινε με βάση

  • τη δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς και τους φόρους τους,
  • την «ελευθερία» τους από οικονομικές υποχρεώσεις και
  • το αν είναι σε θέση να αποταμιεύουν

Έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών: Στην τελευταία θέση η Ελλάδα

Στη μελέτη για την οικονομική ευημερία αναλύθηκαν στοιχεία από 24 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Στη μελέτη για την οικονομική ευημερία αναλύθηκαν στοιχεία από 24 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Στη γενική κατάταξη για τους δείκτες οικονομικής ευημερίας, πρώτες «ήρθαν» η Γερμανία και η Αυστρία. Στην κορυφή της κατηγορίας για τη δυνατότητα έγκαιρης εξόφληση λογαριασμών βρίσκονται η Γερμανία και η Δανία (η Ελλάδα στην τελευταία θέση), ενώ η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Εσθονία «κέρδισαν» στην κατηγορία της ανεξαρτησίας από χρέη και οφειλές (δάνεια κ.λπ).

Intrum AB: Το 38% των Ελλήνων δεν μπορεί να αποταμιεύσει

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αποταμίευσης, πρώτοι κατατάχθηκαν οι πολίτες της Σουηδίας και της Ελβετίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση, με μεγάλη διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Intrum AB αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το 38% των Ελλήνων καταναλωτών, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, δεν είναι σε θέση να αποταμιεύσει κάποια χρήματα σε μηνιαία βάση».

Στην έρευνα για την οικονομική ευημερία υπάρχει και η κατηγορία του «οικονομικού αλφαβητισμού» (financial literacy), δηλαδή των βασικών γνώσεων και της ικανότητας για σωστή οργάνωση και διαχείριση των οικονομικών ενός νοικοκυριού. Σε αυτή τη λίστα πρώτες ανήλθαν η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα βασικά στοιχεία της έρευνας για την οικονομική ευημερία στην Ευρώπη είναι τα εξής:

  • Περί το 45% των Ευρωπαίων καταναλωτών ανέφερε ότι οι λογαριασμοί τους αυξάνονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι τα εισοδήματά τους. Το 43% υποστήριξε ότι αυτή η ανησυχία επηρεάζει αρνητικά τη γενική τους ευημερία.
  • Το 24% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν έχουν δανειστεί χρήματα ή ξεπέρασαν το όριο της πιστωτικής τους κάρτας για να πληρώσουν λογαριασμούς το τελευταίο εξάμηνο (+4% από την προηγούμενη, αντίστοιχη έρευνα)
  • Παρά το αυξημένο κόστος διαβίωσης, το 75% των ερωτηθέντων καταφέρνει να αποταμιεύει ένα τμήμα από το μισθό, κάθε μήνα. Το 52%, ωστόσο, δηλώνει δυσαρεστημένο από το ύψος του ποσού που μπορούν να αποταμιεύουν.
  • Ο CEO της Intrum, Μίκαελ Ερικσον, τόνισε ότι η έρευνα αποκαλύπτει πως «οι καταναλωτές βρίσκονται υπό αυξανόμενο οικονομικό στρεσάρισμα».
Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι το τελευταίο εξάμηνο χρειάστηκε να δανειστούν για να πληρώσουν κάποιο λογαριασμό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ