Γράφει η «ξενοδόχος».

Συνολικά πέρυσι ζητήθηκαν από τους ξενοδόχους 21.821 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων καλύφθηκαν οι 15.852 συνολικά, αφήνοντας ακάλυπτο ένα 27%!

Παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας λοιπόν και τις υψηλές επιδόσεις του τουρισμού, που χαρακτηρίζεται κατά κόρον ως η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, εντούτοις οι ξενοδόχοι ψάχνουν προσωπικό και δεν βρίσκουν.

Οι λόγοι;

Καταρχάς ότι υπάρχει σημαντικό κενό στο κομμάτι της διασύνδεσης του τουρισμού με την εκπαίδευση, κάτι που αποτελεί ένα από τα «δομικά» προβλήματα των ανώτατης εκπαίδευσης σε όλους τους κλάδους στη χώρα μας .

  • «Πρέπει το εκπαιδευτικό κομμάτι του τουρισμού να λειτουργεί χέρι με χέρι με το επιχειρείν ώστε να καλυφθεί το κενό», σχολίασε χαρακτηριστικά χθές ο, στο πλαίσιο της παρουσίασης της σχετικής έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του ΞΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν οι ξενοδόχοι από το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων που ζήτησαν σε όλη την Ελλάδα την περασμένη χρονιά καλύφθηκε το 73% και οι υπόλοιπες έμειναν ακάλυπτες.

  • Η έλλειψη εργαζομένων αφορά όλους τους κλάδους και μάλιστα το μεγαλύτερο έλλειμμα σημειώνεται σε  θέσεις που δεν έχουν να κάνουν αμιγώς με την ξενοδοχειακή δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα το λογιστήριο ή τεχνικοί πληροφορικής (ΙΤ) όπου καλύφθηκαν αντίστοιχα μόνο το 55% και το 57%.

Τη μεγαλύτερη κάλυψη παρουσιάζουν θέσεις όπως αυτές στην καθαριότητα (76%), την τεχνική υποστήριξη (76%), τον επισιτισμό (74%) και τις πωλήσεις- marketing (74%).

Η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κ. Κωνσταντίνα Σβίνου σχολίασε ότι   «οι ανάγκες αφορούν τόσο εξειδικευμένο προσωπικό όσο και λιγότερο εξειδικευμένο», ενώ το πρόβλημα έχει επισημανθεί ήδη από την περασμένη χρονιά από το ΞΕΕ.

Ως προς τους λοιπούς λόγους, «αγκάθι» επίσης αποτελεί το θέμα της εποχικότητας κι ότι πολλές θέσεις δεν είναι μόνιμες, ενώ και το κόστος ζωής στα νησιά ειδικά το καλοκαίρι είναι συνολικά υψηλό για τους εργαζομένους στον κλάδο.

  • « Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει ενταθεί περαιτέρω γιατί σε ουκ ολίγους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς υφίσταται το ζήτημα  της ακριβής στέγης και της αύξησης των ενοικίων, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της αγοράς βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων. Ειδικά η εξεύρεση στέγης είναι απαγορευτικός παράγοντας για ανέργους Περιφερειών της ηπειρωτικής Ελλάδας να έρθουν στα νησιά να εργαστούν όπου υπάρχει ανάγκη», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ένα ακόμη ζήτημα είναι το θέμα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, το οποίο είναι επίσης ψηλό και την περίοδο της υψηλής σεζόν απαγορευτικό για τους εργαζομένους και τους συγγενείς τους σε ξενοδοχεία της νησιωτικής Ελλάδας για τις μετακινήσεις τους».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ