Για τον κομβικό ρόλο των εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων μίλησε κατά την 2η μέρα του NPL Summit 2021 o κ. Ά. Αγγγελίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. των εταιρειών Melfin Α.Ε., EDS Α.Ε.- Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΕΔΑ.

“Αν και ο κλάδος είναι παρεξηγημένος”, όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, “δεν είμαστε εισπρακτικές, αλλά εταιρείες ενημέρωσης, με δικλείδες ασφαλείας και σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα, όπως επιτάσσει ο νόμος του GDPR. Ο σύνδεσμος επικοινωνεί γρήγορα με τους οφειλέτες και επικοινωνεί τις λύσεις για να βοηθηθεί ο οφειλέτης” τόνισε.

O ΕΣΕΔΑ δημιουργήθηκε το 2005. Μέλη του είναι οι μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες του κλάδου διαπραγμάτευσης απαιτήσεων που απασχολούν 3.000 υπαλλήλους.

Παράλληλα μίλησε για τον FENCA, το συλλογικό όργανο των εταιρειών διαπραγμάτευσης απαιτήσεων που τον απαρτίζουν σύνδεσμοι 21 ευρωπαϊκών κρατών.

Μέσω της συνεργασίας με τον FENCA, ο ΕΣΕΔΑ μεταφέρει την τεχνογνωσία αντίστοιχων οργανισμών και τους κανόνες που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχοι του συνδέσμου είναι μεταξύ άλλων:

Η εκπροσώπηση συμφερόντων των μελών του

Η δημιουργία και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου

H θεσμοθέτηση κανόνων και κανονισμών για τη διαχείριση συμβολαίων και παραπόνων

Η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων και στελεχών των μελών του

H αγορα προσδοκά στην ανάταξη της οικονομίας, η ΕΣΕΔΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

“Το κίνημα δεν πληρώνω έχει σταματήσει. Ο Έλληνας γνωρίζει πλέον ότι μπορεί να βρει εύκολο ή δύσκολο τρόπο για να αποπληρώσει τις οφειλές του. Οι τράπεζες παρέχουν λύσεις και προγράμματα για τη διευκόλυνση των οφειλετών. Πάνω από το 60% των οφειλετών θέλει πλέον να βρει λύση στο πρόβλημα αποπληρωμής.

Παράλληλα παρέθεσε τις εξελίξεις σε άλλες χώρες:

Η Ισπανία προχώρησε σε αρκετές τιτλοποιήσεις για όλες τις κατηγορίες των δανείων

Η Ρουμανία με έναν νόμο που έθεσε σε ισχύ πέτυχε αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς αυξήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των κόκκινων δανείων κατά 20%, ειδικά στα καταναλωτικά δάνεια

Στην Ιταλία ψηφίστηκαν μορατόρια για όλες τις κατηγορίες οφειλετών και ΜμΕ επιχειρήσεις. 

Η Σουηδία δεν έκανε σημαντικές αλλαγές ως προς το θεσμικό πλαίσιο. Επέλεξε ένα διαφορετικό μοντέλο που έδινε κίνητρα και ανταμοιβές στους καταναλωτές. Θέσπισε μειώσεις στο φορολογικό σύστημα και προστάτεψε με μορατόριουμ τα στεγαστικά δάνεια με εφαρμογή έως και το 2021.

Στην Ελλάδα παρατάθηκαν τα υφιστάμενα μέτρα λόγω της πανδημίας.

Πρόγραμμα Γέφυρα για επιδότηση δόσεων δανείων

Αναστολές πληρωμών 3-6-9 μηνών

Παράταση του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ 

Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας 

Δείτε επίσης:

Γ. Ζαββός στο NPL Summit: Τελικός στόχος του ΗΡΑΚΛΗ 2 είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30-32 δισ. ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ