Τα στοιχεία της έρευνας του Αυγούστου υπέδειξαν περαιτέρω έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Η συνολική ανάπτυξη ενισχύθηκε από την έντονη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

Ως εκ τούτου, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε. Ως προς τις τιμές, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών και οι χρεώσεις αυξήθηκαν οριακά.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές παρέμειναν αισθητά αισιόδοξοι, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό τεσσάρων μηνών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI® ) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 53.9 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 53.5 μονάδες του Ιουλίου.

Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών ενώ ήταν, σε γενικές γραμμές, έντονη. Η αύξηση της παραγωγής στον τομέα παραγωγής αγαθών ενισχύθηκε τον Αύγουστο, δεδομένου ότι επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης.

Επιπλέον, η αύξηση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο και αισθητά υψηλότερη από την τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η τελευταία άνοδος ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης των πελατών και του υψηλότερου όγκου νέων παραγγελιών.

Παρότι δεν πλησίασε τις τιμές που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα του έτους, η αύξηση των νέων εργασιών επιταχύνθηκε με έντονο ρυθμό τον Αύγουστο. Τα μέλη του πάνελ απέδωσαν την αύξηση των εργασιών στην υψηλότερη ζήτηση των πελατών από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό. Κατά συνέπεια, τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα λόγω των αυξημένων απαιτήσεων παραγωγής.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των νέων παραγγελιών, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Τα επίπεδα εργασιών σε εκκρεμότητα υποχώρησαν για πέμπτο συνεχή μήνα, παρότι εξασθένησε ο ρυθμός μείωσης.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών, παρέμεινε ωστόσο σημαντικός σε γενικές γραμμές. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι η υψηλότερη επιβάρυνση κόστους ήταν συνδεδεμένη με τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, κυρίως του χαρτιού και του χάλυβα.

Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν επίσης ότι το αυξημένο κόστος του χάλυβα ήταν ο κύριος παράγοντας των υψηλότερων χρεώσεων. Παρότι οι τιμές εκροών εξακολούθησαν να αυξάνονται, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε οριακά, σημειώνοντας τιμή η οποία ήταν αισθητά χαμηλότερη από την υψηλή τιμή που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Ο χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο, επεκτείνοντας την τάση αύξησης των καθυστερήσεων που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016. Ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από την τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν την αγοραστική τους δραστηριότητα, ενώ ο όγκος αγορών αυξήθηκε σημαντικά. Τον Αύγουστο οι παραγωγοί ανέφεραν έντονο βαθμό εμπιστοσύνης ως προς τις προοπτικές σχετικά με την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος.

Μέλη του πάνελ επωφελήθηκαν από τις θετικότερες συνθήκες ζήτησης από το εσωτερικό και την αυξημένη ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού.

Η Sian Jones, οικονομολόγος της IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε: “Ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα συνέχισε να υποδεικνύει έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών, λόγω της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

Θετικό ήταν το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες κατέγραψαν ταχύτερη αύξηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, παρά την περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών. Μετά την έντονη άνοδο των τιμών εκροών του Ιουλίου, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε, καθώς οι χρεώσεις αυξήθηκαν οριακά τον Αύγουστο, παρά την περαιτέρω σημαντική άνοδο του κόστους εισροών.

Ως προς τις προοπτικές για το επόμενο έτος, μέλη του πάνελ είναι αισιόδοξα και προβλέπουν αύξηση της παραγωγής. Το θετικό κλίμα είναι αποτέλεσμα της ισχυρότερης ζήτησης από την εγχώρια αγορά και από τις αγορές του εξωτερικού”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ