Δημήτρης Μαλλάς

Μία χρονιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών θεωρείται πως θα είναι το 2019, καθώς όσοι ασχολούνται με τον κλάδο περιμένουν να δουν αν θα ολοκληρωθεί το «σίριαλ» της Forthnet, όπως επίσης και αν οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους για ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ψηφιοποίηση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μεγαλύτερο ανοικτό «μέτωπο» του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών είναι, φυσικά, αυτό της Forthnet. Ο «συνασπισμός» των Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς έχει πάρει το προβάδισμα και είναι σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες πωλούν το 70% της Forthnet, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019. Αν οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση και του τελευταίου γύρου συγκέντρωσης της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν 3 πάροχοι, οι οποίοι θα προσφέρουν μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών. Ακόμη πάντως και αν η Forthnet περάσει στον έλεγχο των Vodafone – Wind, η διαδικασία έγκρισης της όποιας συμφωνίας αλλά και η διαδικασία απορρόφησης αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και τα όποια αποτελέσματα της θα τα δούμε το 2020.

Από εκεί και πέρα, μέσα στο 2019 Cosmote, Vodafone και Wind αναμένεται να συνεχίσουν την υλοποίηση των προγραμμάτων τους για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών και την προώθηση ευρυζωνικών συνδέσεων που προσφέρουν ταχύτητες λήψης δεδομένων άνω των 100 Mbps. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε μεν το 2018 αλλά αναμένεται να ενταθεί τη φετινή χρονιά, δεδομένου κιόλας ότι η κάλυψη θα διευρυνθεί σημαντικά και ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των ελληνικών νοικοκυριών θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει συνδέσεις εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων.

Ένα άλλο μέτωπο είναι αυτό της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Μέσα στο 2019 δεν πρόκειται να δούμε να ξεκινά εμπορική διάθεση 5G υπηρεσιών. Όμως, προς το τέλος της χρονιάς δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθεί για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να δώσει το φάσμα σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να έχει περισσότερα έσοδα ή θα προτιμήσει να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και να ζητήσει μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές.

Στο χώρο της πληροφορικής, υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2019, η οποία πηγάζει περισσότερο από το γεγονός ότι πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα έχουν αρχίσει να επενδύουν εκ νέου στις ψηφιακές τεχνολογίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή επανάσταση σε όλους τους τομείς. Υπάρχει, φυσικά, η ανησυχία ότι θα υπάρξει «πάγωμα» και αυτών των επενδύσεων όταν θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο, αλλά η ανησυχία αυτή κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν. Όσον αφορά τα έργα του δημόσιου τομέα, αυτά παραμένουν σχετικά λίγα σε αριθμό και το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά το μέλλον του Σύζευξις ΙΙ, παρά των υπόλοιπων ψηφιακών έργων που προωθεί η κυβέρνηση. Σημειωτέον πάντως πως οι αλλαγές που υπήρξαν στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. προκάλεσαν αρκετή γκρίνια μεταξύ των εταιρειών πληροφορικής.

Πάντως, το 2019 δεν αποκλείεται να είναι και μία χρονιά συγκέντρωσης και στον χώρο της πληροφορικής. Η πώληση της Unisoft στην SoftOne δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μία ακόμη από τις «μεγάλες» εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού να αλλάξει βασικό μέτοχο εντός της φετινής χρονιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ