Γράφει η «ξενοδόχος»

Δεν βλέπει μαζικό κύμα πτωχεύσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έστω κι αν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν προβλήματα σε επίπεδο ρευστότητας σε ουκ ολίγες επιχειρήσεις.

Και πώς είναι δυνατόν άλλωστε να μην υπάρχουν από την στιγμή που τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού φέτος από το εξωτερικό θα διαμορφωθούν, σύμφωνα με τον ίδιο μεταξύ 3- 3,5 δισ. ευρώ, έναντι των 18,2 δις. ευρώ της περασμένης χρονιάς, ενώ για την επόμενη χρονιά η εκτίμηση κάνει λόγο για 50% των εισπράξεων της περυσινής χρονιάς ρεκόρ.

Ο κ. Γιάννης Ρέτσος ανέφερε χθές στην ενημέρωση για τον απολογισμό της φετινής χρονιάς στον τουρισμό ότι η ιδιαιτερότητα των ελληνικών ξενοδοχείων, πολλά από τα οποία έχουν οικογενειακό χαρακτήρα, ήταν η ειδοποιός διαφορά που διέσωσε πολλές μονάδες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης (οικονομικής) και αντίστοιχα θα γίνει και τώρα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση.

  • «Ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια από το 2009. Δε θεωρώ ότι θα υπάρξει κύμα πτωχεύσεων, αν και προβλήματα είναι δεδομένο ότι υπάρχουν και θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ο ίδιος έφερε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου -ενδεικτικά- στη Ρώμη ήδη έχουν χρεοκοπήσει 280 ξενοδοχεία, ενώ συνολικά στην Ιταλία, αναμένεται ένα ποσοστό κοντά στο 40% των επιχειρήσεων της τουριστικής αλυσίδας μέσα στο χειμώνα να χρεοκοπήσει.

Αντίστοιχα και στη Γερμανία όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1/3 των επιχειρήσεων με τουριστικό αντικείμενο που επίσης θα οδηγηθούν σε πτώχευση.

Για τους Ελληνες επιχειρηματίες σε αυτή την κρίση το ζήτημα της ρευστότητας παραμένει τεράστιο:

  • «Υπάρχουν εργαλεία τα οποία έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά. Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει λειτουργήσει εξαιρετικά. Υπάρχουν άλλα που καθυστερούν. Για παράδειγμα η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού που είναι αρκετά χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για τον τουρισμό γενικότερα αλλά όχι μόνο για τον τουρισμό, για τη χώρα, η πρόταση που θα γίνει και οι προτάσεις που θα γίνουν για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένο για τον τουρισμό.

Άρα, το πρώτο σημαντικό ζητούμενο είναι η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

  • «Θα υπάρξουν κλάδοι μέσα στον τουρισμό, μην πω όλοι γιατί είναι πάρα πολύ αλληλένδετοι οι κλάδοι του τουρισμού, που θα χρειαστούν στήριξη για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κυρίως η αγορά εργασίας. Είναι το μεγάλο ζήτημα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων. Εξαιρετικά σημαντική είναι η μείωση του ΦΠΑ έστω και πρόσκαιρα, έστω και για ένα χρονικό διάστημα να υπάρχει και στα καταλύματα και στο τουριστικό πακέτο, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου, αυτό όμως στην κατάλληλη χρονική συγκυρία. Διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται εμπορικά, δεν είναι δηλαδή, το λέω απλά, δεν είναι θέμα τιμής, το αν κάποιος θα ταξιδέψει το 2021», ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ