Την ουσιαστική συμβολή του τουρισμού στον τομέα της απασχόλησης, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καταδεικνύει μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Η αύξηση του αριθμού των ξένων τουριστών στην Ελλάδα, με την περσινή σεζόν να αναδεικνύεται η καλύτερη των τελευταίων ετών, δημιουργεί προσδοκίες σημαντικής συμβολής του τουρισμού στην ελληνική οικονομία μέσω της αύξησης νέων θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τη συμβολή του κλάδου στην εθνική οικονομία το 2017, η απασχόληση κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο, που αποτελούν και τις περιόδους αιχμής με την υψηλότερη ροή ξένων επισκεπτών, αυξήθηκε 6,6% και 4,6% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2016.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα στη μελέτη με τίτλο “Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2017”, τα καταλύματα και η εστίαση αντιπροσωπεύουν το 63,3% της τουριστικής δαπάνης στην Ελλάδα. Με την υπόθεση εργασίας ότι αντίστοιχη είναι και η συμβολή των δύο αυτών κλάδων στην απασχόληση σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεραίνεται ότι το σύνολο της απασχόλησης που δημιούργησε η τουριστική αγορά κατά την αιχμή (τρίτο τρίμηνο) του 2017 εκτιμάται σε 630 χιλιάδες εργαζόμενους ή στο 16,9% της συνολικής απασχόλησης. Με πολλαπλασιαστή αντίστοιχο του ΑΕΠ (2,2 ή 2,65), η συνολική απασχόληση (άμεση και έμμεση) που δημιουργεί ο τουρισμός ανέρχεται στο 37,2% έως 44,8% του συνόλου.

Τη χρονιά που πέρασε, ο εισερχόμενος τουρισμός παρουσίασε αύξηση αφίξεων κατά 9,7%, αλλά και εσόδων κατά 11,7%, πετυχαίνοντας νέα επίπεδα ρεκόρ με 27,2 εκατ. τουρίστες και  14,2 δισ. ευρώ εισπράξεις αντίστοιχα.  Συγκεκριμένα, συνεχίζει η μελέτη, τα έσοδα μετά την πτώση του 2016 (-6,8%) σημείωσαν μεγάλη αύξηση, υπερβαίνοντας τα έσοδα του 2015 που αποτελούσαν έως τώρα την καλύτερη επίδοση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Παράλληλα, στις διανυκτερεύσεις η αύξηση έφτασε το 10,2% και συνολικά ανήλθαν σε σχεδόν 210 εκατ., που επίσης αποτελεί νέο ρεκόρ. Η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη ανήλθε στα  522,3 ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 1,6%, που οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση της Δαπάνης ανά Διανυκτέρευση κατά 1,1% (από  67 σε 67,7 ευρώ) και δευτερευόντως στην οριακή αύξηση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής κατά 0,5% (7,7 διανυκτερεύσεις).

Έτσι ο κλάδος συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%. Ειδικότερα, για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ.

Η μελέτη αποτυπώνει όμως και την έντονη εποχικότητα που καταγράφει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Το 61% των εσόδων καταγράφεται στο 3ο τρίμηνο του έτους. Αντίστοιχα, στο 2ο τρίμηνο, που σηματοδοτεί την έναρξη  της τουριστικής περιόδου, καταγράφεται το 24% των εσόδων. Για το 1ο και 4 ο τρίμηνο, τόσο οι αφίξεις όσο και τα έσοδα είναι συγκριτικά μικρότερα, με το 1ο τρίμηνο να καταγράφει μόλις το 6% των αφίξεων και το 4% των εσόδων και το 4ο τρίμηνο το 13% των αφίξεων και 11% των  εσόδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ