Οι αποκρατικοποιήσεις διαβατήριο για κοινωνικές παροχές 

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Όταν -τον περασμένο Δεκέμβριο- ψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του 2018, προέβλεπε έσοδα 2,736 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Ο αντίστοιχος στόχος για το 2017 προέβλεπε 1,656 δισ. Σήμερα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί έστω και ο στόχος των 2 δισ. ευρώ. 

Οι αποκρατικοποιήσεις θα αποτελέσουν σημείο αιχμής στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» που ξεκινούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές ότι «επιταχύνονται οι διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων», ώστε να αποσπάσει την ανοχή και τη -σιωπηρή έστω- συγκατάθεσή τους για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών που θέλει να διαφημίσει ως επίτευγμα της μεταμνημονιακής «ανεξάρτητης πολιτικής» της.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατα δήλωση του Γρηγόρη Στεριούλη, που τώρα είναι πρόεδρος του Enterprise Greece, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ότι η κυβέρνηση είναι πλέον «πολύ θετική» στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Αυτονόητα, το Bloomberg έσπευσε να υπενθυμίσει στους αναγνώστες του -με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- ότι από το 2011 μέχρι και το 2017 η Ελληνική Δημοκρατία ουδέποτε πέτυχε τον ετήσιο στόχο αποκρατικοποιήσεων και έχει να επιδείξει έσοδα… 4,7 δισ. ευρώ από συνολικά 38 πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ άλλα 7,8 δισ. ευρώ δεσμεύθηκαν συνολικά απ’ τις προσφορές.

Φέτος, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει μόνο το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), για το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ) και από διάφορα ακίνητα (ενδεικτικά πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ μόνο από το e -auction VIII), όπως επίσης έχουν εισπραχθεί και 166 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος. 

Το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει τώρα να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την επέκταση της σύμβασης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. (διαβάστε όλο το παρασκήνιο στο σχετικό ρεπορτάζ ΨΙΘΥΡΟΙ www.banks.com.gr)

Μετά θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ, με την απόκτηση του 34% από το ελληνικό Δημόσιο και την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του 66%.

  • Θα εισπραχθούν 535 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 252 εκατ. ευρώ αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο πωλητής του 31% του ΔΕΣΦΑ, ενώ τα υπόλοιπα 283 εκατ. ευρώ θα πάνε στα ΕΛΠΕ που είναι ο πωλητής του 35%.

Απίθανο θεωρείται να κλείσει φέτος η συναλλαγή για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το ΤΑΙΠΕΔ αν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα εισπράξει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που αφορούν την προκαταβολή της σχετικής συμφωνίας.

Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμη ενδιάμεσοι σταθμοί, όπως π.χ. η εξεύρεση επενδυτή για τη λειτουργία καζίνο από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). 

Στη β’ φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού (έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές που μπορούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα τρία).

Επίσης, το Ταμείο έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ (έχοντας λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος από 5 επενδυτικά σχήματα), είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου κ.λπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ