Η ιστορική σύγκρουση της Αργεντινής με τα hedge funds (και το ΔΝΤ) οδηγήθηκε σε αίσιο τέλος περίπου 18 χρόνια μετά την έναρξή της με τη στάση πληρωμών που είχε κηρύξει ο τότε πρόεδρος Νέστορ Κίρχνερ και η χώρα θα αποφύγει μία νέα σύγκρουση και μία νέα χρεοκοπία, αφού μία νέα στάση πληρωμών ενόψη της 31ης Ιουλίου, ήταν ορατή.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της τα hedge funds στην κλειστή προνομιακή λέσχη των δανειστών στο λεγόμενο Paris Club (λέσχη του Παρισιού). Το όνομα είχε δοθεί πολλά χρόνια πριν, όταν η πρώτη συνεδρίαση δανειστών έγινε στο Παρίσι.

Οξύμωρο της υπόθεσης; Η σύγκρουση με τα hedge funds και το ΔΝΤ που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα εμποδίζοντας νέο απρόσκοπτο δανεισμό της, ξεκίνησε με το Νέστορ Κίρχνερ, όταν ήταν πρόεδρος, συνεχίστηκε με τη σύζυγό του ως πρόεδρο, αλλά τερματίζεται όπως φαίνεται πάλι από τη σύζυγό του Κριστίνα Κίρχνερ η οποία είναι σήμερα αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της χώρας.

Τα νέα ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Μαρτίν Γκουσμάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. «Καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Λέσχη του Παρισιού», η οποία «θα επιτρέψει να μη χρειαστεί να περιέλθουμε σε κατάσταση στάσης πληρωμών την 31η Ιουλίου». Η 31η Ιουλίου είναι η τελευταία μέρα της προθεσμίας για την εξόφληση των τελευταίων τοκοχρεολυσίων αξίας 2,4 δισ. δολαρίων, όπως άλλωστε διευκρίνισε ο κ. Γκουσμάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αντί να καταβάλλουμε 2,4 δισ. δολάρια όπως ήταν προγραμματισμένο, καταλήξαμε στη ρύθμιση να κάνουμε πολλές καταβολές, που θα ανέρχονται σε περίπου 430 εκατ. δολάρια η καθεμιά, κάτι που σημαίνει ελάφρυνση 2 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή», είπε.

Αυτό το ποσό, των 2,4 δισ. δολαρίων, είναι και η τελευταία δόση δανείου που η χώρα της Λατινικής Αμερικής επαναδιαπραγματεύθηκε με τους πιστωτές της στη Λέσχη του Παρισιού ήδη το 2014 χωρίς επιτυχία.

Ο κ. Γκουσμάν σημείωσε πως το νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, αλλά πάντως η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 31η Ιουλίου και η δεύτερη το 2022.

Το νέο δάνειο από το ΔΝΤ βαραίνει την οικονομία της χώρας

Βεβαίως, η Αργεντινή συνεχίζει να διαπραγματεύεται ταυτόχρονα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά.

Το Μπουένος Άιρες καλείται να αποπληρώσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 44 δισ. δολάρια που είχε δανειστεί από τον διεθνή οργανισμό εκ νέου η προηγούμενη κυβέρνηση του Μαουρίσιο  Μάκρι.

«Ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, όμως δίνουμε την προτεραιότητα στο να πρόκειται για καλή συμφωνία», επέμεινε ο κ. Γκουσμάν.

Ο σημερινός πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, υποστηρίζει από καιρό ότι το νέο χρέος «όπως έχει σήμερα, είναι αδύνατον να αποπληρωθεί». Η οικονομική κρίση στην Αργεντινή, που παραμένει σε ύφεση εδώ και τρία χρόνια, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά περίπου 10% το 2020 και τη φτώχεια να εξαπλώνεται και να πλήττει πλέον το 42% του πληθυσμού.

Το 2020 η κυβέρνηση Φερνάντες μπόρεσε να επαναδιαπραγματευθεί χρέη του δημοσίου της Αργεντινής που υπόκεινται σε ξένη νομοθεσία ύψους 66 δισ. δολαρίων και ακόμη χρέη που υπόκεινται στην εθνική νομοθεσία, άλλων 41,7 δισ. δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ