Eνδιαφέροντα θέματα συζητήθηκαν, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνάντησης στο Crowne Plaza, μεταξύ των μελών του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Πριν το γεύμα εργασίας, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Αθανάσιος Κεφάλας για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος για το 2023 χάρις στην ανθεκτικότητα των μελών του Συνδέσμου, αλλά εμφανίστηκε φειδωλός ως προς τις ασφαλείς προβλέψεις, λόγω του ρευστού γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Το Banks ήταν εκεί και σας μεταφέρει τα όσα ειπώθηκαν:

Ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε εκτενώς στην αύξηση του κόστους παραγωγής (έως και 50%) γεγονός που ανάγκασε τον κλάδο να αναπροσαρμόσει την πολιτική του, σε συνεργασία με τους πελάτες, διότι δεν μπορείς να επιβάλλεις σε ένα ανοιχτό, διεθνές, ανταγωνιστικό σύστημα, τις αυξήσεις.

Ως απόρροια, παρατηρήθηκε μείωση του όγκου των εξαγωγών και όπως ανέφερε, το κόστος των δεκάδων εκατομμυρίων δημιούργησε έλλειμα σε αυτό που αποκαλείται τελική γραμμή, δηλαδή οι κερδοφορίες δεν ήταν αντίστοιχες της αύξησης του τζίρου.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ διατύπωσε τις εξής προτάσεις: 

-Θα πρέπει να θεσπιστεί πολιτική σταθερού ρεύματος για την εξορυκτική βιομηχανία με κάλυψη των διακυμάνσεων κόστους από την πολιτεία. Αυτό ισχύει ήδη σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.

-Θα πρέπει να θεσπιστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο 50%. 

Η ελληνική Πολιτεία έχει οχλήσει την ΕΕ ώστε να αλλάξει τις πολιτικές της, αλλά απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν ώστε και στην Ελλάδα να υπάρξει διευκόλυνση σε power agreements, και να μην περνά όλη η ενέργεια μέσα από το χρηματιστήριο.

Ο κ. Κεφάλας τόνισε: “Ως κλάδος συνδράμαμε στην ανάκαμψη της οικονομίας, στη μείωση της ανεργίας, καθώς συνεισφέρουμε στο 3% του ΑΕΠ, είμαστε μεγάλοι εργοδότες στην ελληνική επαρχία, και έχουμε επισημάνει ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου, εκφράζοντας πολλάκις τον προβληματισμό για την χαμηλή προτεραιότητα στην δρομολόγηση λύσεων.

Δημιουργούνται ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για τον κλάδο μας. Έτσι αποθαρρύνονται οι νέες επενδύσεις. Είμαστε πρωταθλητές στην καθυστέρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οι πιστοποιημένοι επιθεωρητές, που θεσπίστηκαν το 2011, αναθεωρήθηκαν το 2020.

Κάποιος που θα βάλει τα λεφτά τους δεν θα περιμένει την άδεια για -μίνιμουμ- μετά από 7 χρόνια.

Το ειδικό χωροταξικό κλείνει μια δεκαετία διαβουλεύσεων και μελετών.

Στην ΕΕ, οι χώροι NATURA δεν απαγορεύουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ίσα ίσα ενθαρρύνονται, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει το ανάποδο, οι χώροι είναι περίκλειστοι για να μην γίνει τπτ. Οι ξένοι έχουν το δικαίωμα με μία πειστική μελέτη να λειτουργήσουν στις περιοχές αυτές”.

Παράλληλα, ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε στην απώλεια εργατικού δυναμικού είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων ή μετανάστευσης, τονίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο δράσης για εκπαίδευση και πιστοποίηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

“Δεν ζούμε σε εύκολες εποχές και γενικότερα στην ΕΕ, η πανδημία και ο πόλεμος έφεραν στην επιφάνεια την εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες, και πολλές από αυτές είναι μη φιλικά διακείμενες. Η πράσινη ενέργεια απαιτεί 4 φορές έως 6 φορές περισσότερα μεταλλεύματα και ορυκτά από ότι σήμερα. Μία διεθνής ένωση αποτυπώνει σε έρευνα ότι θα απεξαρτηθεί ο κόσμος από τον άνθρακα, αλλά είναι αναγκαία η εξάρτηση από μεταλλεύματα. Θα πρέπει να επαναπατρίσουμε την εξόρυξη στην ΕΕ.  Θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει μια ενιαία στρατηγική στην Ευρώπη. 

Η υπεύθυνη σύγχρονη και βιώσιμη εξόρυξη αποτελεί προτεραιότητα του συνδέσμου, καθώς από το 2006 έχει θεσπιστεί σύγχρονος κώδικας βιώσιμης ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της δημόσιας διοίκησης πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον”, τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ