Οι οικονομικές τάσεις στην ελληνική και διεθνή οικονομία καταγράφονται στο τεύχος Οκτωβρίου 2020 του οικονομικού δελτίο της Attica Bank “Attica Economic Review” το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα αναφορικά με το οικονομικό κλίμα επισημαίνονται μεταξύ άλλων:

– Το οικονομικό κλίμα παρουσίασε ήπια βελτίωση τον Οκτώβριο, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδό του στις αρχές του έτους.

•Στις επιχειρηματικές προσδοκίες κυριάρχησαν ανοδικές τάσεις, καθώς ενισχύθηκαν στους κλάδους των Κατασκευών, της Βιομηχανίας και του Λιανικού εμπορίου και υποχώρησαν, οριακά, μόνο στις Υπηρεσίες.

•Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατέγραψε νέα κάμψη για τέταρτο μήνα.

•Η αξιοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού της βιομηχανίας ανέκαμψε και διαμορφώθηκε στο επίπεδο που ήταν πριν την υγειονομική κρίση.

Στο συγκεκριμένο τεύχος, μεταξύ άλλων, υπάρχει επίσης αναφορά στις παρεμβάσεις δημοσιονομικής πολιτικής διεθνώς, οι οποίες μετριάζουν τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καθώς ο πλανήτης μας παραμένει δέσμιος της πανδημίας του κορονοϊού.

Γίνεται παρουσίαση των πρόσθετων παρεμβάσεων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, με στόχο να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στις ήδη επιβαρυμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που καλούνται να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο κύμα έξαρσης του Covid-19.

Επίσης υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στον φαρμακευτικό κλάδο ο οποίος ενισχύει κατά τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά μεγέθη του, συμβάλλοντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρεται η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας, επάρκεια φαρμάκων, προώθηση της έρευνας και ανάπτυξη νέων εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών.

Η βιομηχανία Φαρμάκων είναι ένας από τους κλάδους που ανταποκρίνεται δυναμικά στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Όπως αναφέρεται σημαντική είναι η συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε όρους εξωστρέφειας και καινοτομίας.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι επίσης εντός κρίσης ο φαρμακευτικός κλάδος για το προϊόν της βιομηχανίας και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Έμφαση δίνεται στην εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού στην φαρμακοβιομηχανία που αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στο “braindrain” στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, τονίζονται οι προοπτικές για περισσότερες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα ώστε να συγκλίνει με την ΕΕ, υψηλότερες επιδόσεις καταγράφονται ήδη ως προς την Έρευνα και Ανάπτυξη.

Τέλος, υπάρχουν αναλύσεις με θέματα: Τράπεζες, Ενέργεια, Υποδομές, Περιβάλλον. Οι προκλήσεις από τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Για τις τράπεζες αναφέρονται μεταξύ άλλων:

-Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο τόσο μεταξύ επιχειρήσεων όσο και νοικοκυριών.

– Η πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις συνεχίστηκε με 5,8 δισ. ευρώ νέα δάνεια το τρίτο τρίμηνο, υπό την επίδραση των μέτρων τόνωσης της ρευστότητας υπό την επίδραση των εγγυοδοτικών προγραμμάτων του ΤΕΠΙΧ, και των διευκολύνσεων χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ.

-Το σύνολο των νέων δανείων τακτής λήξης προς τις ΜΧΕ το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.

– Η βιομηχανία, ο τουρισμός και το εμπόριο συμβάλλουν στην επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης το τρίτο τρίμηνο, ενώ συνεχίστηκε η πιστωτική συρρίκνωση στον κλάδο των κατασκευών.

– Τα επιτόκια νέου δανεισμού των επιχειρήσεων υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά τον Σεπτέμβριο, κάτω του 2,9%.

– O νέος πτωχευτικός κώδικας αναμένεται να διευκολύνει επιχειρήσεις, τράπεζες και νοικοκυριά, μεταξύ άλλων επιταχύνοντας τις διαδικασίες ρευστοποίησης αλλά και προάγοντας εξωδικαστικούς μηχανισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ