Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει σημαντικά τις παραγωγικές επενδυτικές δαπάνες εάν θέλει να συμβαδίσει με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να επιτύχει καθαρούς μηδενικούς στόχους, σύμφωνα με την Επενδυτική Έκθεση 2022-2023 της ΕΤΕπ που δημοσιεύτηκε σήμερα. Το χάσμα στις παραγωγικές επενδύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχεδόν 2% του ΑΕΠ, μια υστέρηση/διαφορά που παραμένει για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η Έκθεση Επενδύσεων της ΕΤΕπ — μια ετήσια δημοσίευση που βασίζεται στην Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ στην οποία απάντησαν περίπου 12.500 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη — δείχνει ότι το μερίδιο των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την καινοτομία μειώθηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2021. Οι επιχειρήσεις αναφέρουν την αβεβαιότητα, τις ελλείψεις δεξιοτήτων και το υψηλό ενεργειακό κόστος ως τους σημαντικότερους περιορισμούς στις επενδύσεις.

«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά μας να μεταμορφώνουμε και να αγκαλιάζουμε την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση. Αυτό απαιτεί τολμηρές επενδύσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα, που οδηγείται από απρόβλεπτες συνθήκες πολιτικής και αγοράς, αποδεικνύεται εμπόδιο στις επενδυτικές αποφάσεις», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΕπ, Debora Revoltellaπριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, στο εναρκτήριο φόρουμ της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο. «Η ευκαιρία της πράσινης μετάβασης δεν μπορεί να χαθεί. Η Ευρώπη μπορεί να αξιοποιήσει το προβάδισμα της καινοτομίας σε πολλές πράσινες τεχνολογίες και θα πρέπει να αξιοποιήσει περαιτέρω τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, μειώνοντας τα διοικητικά εμπόδια για επενδύσεις και αντιμετωπίζοντας τα κενά στις δεξιότητες».

Τα στοιχεία από την Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις της ΕΕ είναι λιγότερο πιθανό να καινοτομήσουν ή να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες από τις εταιρείες των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα διαχρονικό χάσμα, που επιδεινώθηκε από την πανδημία, όταν οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη αποδείχθηκαν λιγότερο πιθανό να αλλάξουν σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανεπαρκής επένδυση στην καινοτομία, καθώς και σε μηχανήματα και εξοπλισμό, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ευρώπης να ανταγωνίζεται μακροπρόθεσμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ