H 14η ετήσια έκθεση Global Private Equity της Bain & Company, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, διαβλέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των private equity funds, παρά τις δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής αναταραχής και της αβεβαιότητας λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων το 2022.

Η έκθεση της Bain τονίζει πως, παρά την ξαφνική διακοπή στη δραστηριότητα των private equity funds στα μέσα του περασμένου έτους λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών ταραχών, τα θεμέλια του κλάδου παραμένουν ισχυρά και ανθεκτικά, κάνοντάς τον ακόμη πιο ελκυστικό στους επενδυτές που δυσκολεύονται από τους περιορισμούς των δημόσιων αγορών.

Τα private equity funds έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς αντίστοιχες προκλήσεις στο παρελθόν, οπότε μακροπρόθεσμα ο κλάδος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλής. Η έκθεση υποδεικνύει ότι οι σαφείς στρατηγικοί «ορίζοντες», και όχι απαραίτητα οι ιδανικές οικονομικές συνθήκες, είναι αυτοί που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των deals, ακόμη και αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σημειώνοντας ότι ο κλάδος έκλεισε πέρυσι με ρεκόρ συσσώρευσης κεφαλαίων (“dry powder”) 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η έκθεση της Bain αναδεικνύει τα διδάγματα από την τελευταία ύφεση, κατά την οποία οι επιτυχημένοι επενδυτές δεν πανικοβλήθηκαν, αλλά αντίθετα, επικεντρώθηκαν στη διαχείριση και άμβλυνση των κινδύνων, ώστε να επιταχύνουν την έξοδό τους από την κρίση. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι κορυφαίοι παίκτες θα συνεχίσουν να βρίσκουν deals που μπορούν να καλύψουν, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές συνθήκες και θα παραμείνουν επιθετικοί.

«Τo 2022 ο κλάδος του private equity σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία, μετά το 2021. Παρά τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνεχίστηκε η δυναμική του προηγούμενου έτους. Στο δεύτερο μισό του έτους όμως, είδαμε μια σημαντική επιβράδυνση, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα απέσυραν τις χρηματοδοτήσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατες τις εξαγορές μεγάλης κλίμακας», αναφέρει ο Δημήτρης Ψαρρής, Managing Partner της Bain Ελλάδας και Κύπρου, ενώ τονίζει πως πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισης των τρεχουσών μακροοικονομικών πιέσεων, σε πέντε βασικούς τομείς. «Στις προηγούμενες κρίσεις κέρδισαν αυτοί που δεν πανικοβλήθηκαν, αξιολόγησαν σωστά όλα τα σενάρια κινδύνου, έχοντας σχέδια αντιμετώπισης, και συνέχισαν να επενδύουν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στην αυτοματοποίηση, στον πλεονασμό αποθεμάτων και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, στη διαχείριση κινδύνων του ισολογισμού, καθώς και να στοχεύσουν σε ομάδες πελατών και κλάδους με μικρότερη ευαισθησία στις τιμές, και να δημιουργήσουν ένα πλάνο οργανικής ανάπτυξης», προσθέτει ο κ. Ψαρρής.

Πτώση από τα υψηλά ιστορικά του 2022 – αλλά υπάρχουν οι βάσεις για ανάκαμψη

Η έκθεση της Bain εξετάζει τον αντίκτυπο των οικονομικών και γεωπολιτικών αναταραχών του 2022 στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων. Έπειτα από έναν 12ετή ανοδικό κύκλο, η δραστηριότητα Private Equity στα μέσα του έτους σημείωσε απότομη πτώση τόσο στις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν, όσο και στον συνολικό αριθμό τους, με την αξία των εξαγορών παγκοσμίως να ανέρχεται σε 654 δισ. δολάρια το 2022 (μείωση κατά 35%). Αυτό οφειλόταν στην απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε συναλλαγές με μεγάλη μόχλευση, καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν και η οικονομική ανησυχία εντεινόταν. Η πτώση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, ενώ επηρεάστηκαν οι επενδύσεις αναπτυξιακών κεφαλαίων και τα late stage ventures.

Τα deal exits μειώθηκαν ακόμη περισσότερο σε σχέση με την επενδυτική δραστηριότητα. Τα buyout-backed exits μειώθηκαν κατά 42% (565 δισ. δολάρια), ενώ τα growth equity exits μειώθηκαν κατά 64% (312 δισ. δολάρια). Οι πτώσεις αντανακλούσαν την πλήρη παύση λειτουργίας της αγοράς IPO (Initial Public Offering) εν μέσω απότομης πτώσης των μετοχών του δημοσίου. Οι πωλήσεις σε στρατηγικούς αγοραστές ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανθεκτικότητας των εταιρικών κερδών, αλλά παρόλα αυτά έκλεισαν το 2022 περίπου κατά 21% μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, η Bain διαπιστώνει ότι οι προοπτικές για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων παραμένουν ανοδικές, με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα ιδιωτικά κεφάλαια να παραμένουν ανθεκτικές και να αναμένουν αναζωπύρωση, παρά την αβεβαιότητα γύρω από τις μακροοικονομικές συνθήκες.

Οι ιδιώτες επενδυτές, που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του πλούτου των global assets, θα αποτελέσουν τον επόμενο μεγάλο μοχλό ανάπτυξης του Private Equity

Η έκθεση της Bain υπογραμμίζει ότι οι ιδιώτες επενδυτές και τα περιουσιακά τους στοιχεία αναμένεται να αποτελέσουν τον νέο μεγάλο μοχλό ανάπτυξης για τα private equity funds. Με τους ιδιώτες επενδυτές λιανικής να κατέχουν περίπου το 50% του συνόλου των παγκόσμιων υπό διαχείριση κεφαλαίων (τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 275 – 295 τρισ. δολάρια), αλλά μόνο με το 16% των κεφαλαίων να κατέχονται από τα funds εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ο τομέας αυτός αποτελεί μια τεράστια, ανεκμετάλλευτη αγορά για τους διαχειριστές Private Equity, οι οποίοι επιδιώκουν να διατηρήσουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης καθώς ο κλάδος ωριμάζει.

Τα funds που ήδη διερευνούν τις αγορές επενδύσεων λιανικής κινούνται γρήγορα, αναγκάζοντας τους υπόλοιπους του κλάδου να κάνουν επιλογές για το αν «θα εισέλθουν στο παιχνίδι» και ποια θα είναι η τοποθέτησή τους. Οι ιδιώτες πελάτες με χαρτοφυλάκια υψηλής καθαρής αξίας και οι σύμβουλοί τους έλκονται όλο και περισσότερο από τις εναλλακτικές επενδύσεις, καθώς διερευνούν επιλογές διαφοροποίησης και καλύτερες αποδόσεις από αυτές που προσφέρουν οι «παραδοσιακές» αγορές δημόσιου μετοχικού κεφαλαίου.

Μεγάλοι διαχειριστές εναλλακτικών επενδύσεων λανσάρουν κεφάλαια που επιτρέπουν την πρόσβαση ιδιωτών με χαρτοφυλάκια υψηλής καθαρής αξίας σε εναλλακτικές κατηγορίες κεφαλαίων, τράπεζες και σύμβουλοι εξετάζουν επιλογές για τους πελάτες τους, και οι προσφορές των fintech προσαρμόζουν εργαλεία και λύσεις για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων. Ωστόσο, η έκθεση της Bain προειδοποιεί ότι αυτός ο νέος τομέας ανάπτυξης συνοδεύεται από απότομες καμπύλες εκμάθησης για τους συμμετέχοντες που θέλουν να κάνουν τα κανάλια να λειτουργούν σε μεγάλη κλίμακα.

Τα private equity funds πρέπει να στραφούν στην οργανική ανάπτυξη και τη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους, καθώς τα επιτόκια θα διατηρηθούν υψηλά

Η έκθεση της Bain τονίζει ότι ο διαφαινόμενος συνδυασμός υψηλότερων επιτοκίων και πληθωριστικών πιέσεων του 2022 αποτελεί διπλή απειλή για τα private equity funds. Αν και η πορεία των τιμών ή του πληθωρισμού είναι αβέβαιη, η έκθεση σημειώνει ότι η γήρανση του πληθυσμού, οι πιέσεις των κρατικών προϋπολογισμών και η αύξηση του κόστους των υλικών λόγω της κρίσης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και της τάσης για “onshoring”, παίζουν σημαντικό ρόλο, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν υψηλότερο κίνδυνο.

Η έκθεση διαπιστώνει πως τα private equity funds θα πρέπει να δημιουργήσουν αξία μέσω της βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους και της οργανικής ανάπτυξης, καθώς οι μελλοντικές αποδόσεις θα πρέπει να αναζητηθούν στην αύξηση του κέρδους (EBITDA) και όχι στα multiples, ακόμη και όταν η επέκταση στην αγορά και οι πληθωριστικές πιέσεις καθιστούν κάτι τέτοιο δυσκολότερο.

Για να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες μακροοικονομικές πιέσεις, οι εταιρείες Private Equity θα πρέπει να επενδύσουν στον αυτοματισμό, τον πλεονασμό αποθεμάτων και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και να διαχειριστούν τους ισολογισμούς τους έναντι του κινδύνου ότι τα επιτόκια μπορεί να είναι υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι εταιρείες Private Equity θα πρέπει επίσης να στοχεύουν σε ομάδες πελατών και κλάδους με χαμηλότερη ευαισθησία στις τιμές και να επικεντρώνονται περισσότερο στην οργανική τους ανάπτυξη, καθώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες, η ασθενέστερη αύξηση του ΑΕΠ, και ο στάσιμος έως φθίνων πληθυσμός περιορίζουν τη μελλοντική επέκταση της αγοράς σε πολλούς κλάδους.

Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και το Web3 αποτελούν βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες για τα private equity funds

Η έκθεση της Bain επισημαίνει δύο τομείς προκλήσεων και ευκαιριών για τα private equity funds: την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση καθώς και τον αντίκτυπο του Web3, παρά την τρέχουσα προώθηση και την αναταραχή γύρω από τα κρυπτονομίσματα.

Η ανάλυση της Bain υπογραμμίζει ότι η πίεση προς τις εταιρείες private equity για την «απανθρακοποίηση» των χαρτοφυλακίων τους εντάθηκε μέσα στο 2022, ενώ η «κούρσα» για την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών πηγών ενέργειας και άλλων λύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου άνθρακα αποτελούν ευκαιρία για την αξιοποίηση των κεφαλαίων. Τα private equity funds θα πρέπει, επίσης, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτει το Web3, καθώς οι ευρύτερες τεχνολογίες πίσω από τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν και θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τις αγορές. Οι εταιρείες Private Equity πρέπει να αναπτύξουν σχετική εμπειρία, να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να καλλιεργήσουν δίκτυα που θα τις οδηγήσουν σε επιτυχία και στους δύο τομείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ