Μια Ειδική Δράση από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσε να υποστηρίξει την εγκατάσταση Αγροβολταϊκών σε πολλές περιοχές της χώρας με θερμοκήπια. Αυτό ίσως είναι από τα επόμενα ζητήματα στην «ατζέντα» του Υπουργείου, αφού η ΓΓ του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου σε Ημερίδα για τα Αγροβολταϊκά που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, δήλωσε ότι πρόκειται για το επόμενο «big thing» .

«Η χρήση των Αγροβολταϊκών εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, γης , ενώ μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε  στο πλαίσιο της Agrotica με θέμα  Αγρoβολταϊκά: Μια επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας και ταυτόχρονη αύξηση της γεωργικής παραγωγής και μείωση της χρήσης νερού με τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς».

Στους Ταγαράδες της Θεσσαλονίκης λειτουργεί η μοναδική στον κόσμο πιλοτική  γραμμή παραγωγής , ενώ σύντομα θα εγκατασταθεί και το πρώτο παγκοσμίως εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.

Με αυτού του τύπου τα εύκαμπτα, ημιδιαφανή και ιδιαίτερα ελαφρά φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς που κατασκευάζονται στην Ελλάδα είναι καλυμμένο και το πιλοτικό θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας Organic Electronic Technologies (spin out εταιρεία του Εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ), στο οποίο παράγεται υδροπονική τομάτα με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Η χρήση των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στα θερμοκήπια (Αγροβολταϊκά), μεγιστοποιεί τη χρήση χώρου, εξοικονομεί ενέργεια και νερό, μειώνει δραστικά το κόστος λειτουργίας του θερμοκηπίου, αυξάνει την παραγωγή, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα και το κόστος εργασίας, ενώ αποτελεί μια ιδανική λύση ενεργειακής αυτάρκειας σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ Λογοθετίδης.

Κρήτη και Δυτική Μακεδονία

«Η Κρήτη  με τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις  που ήδη έχει μπορεί να παράξει σε 10 χρόνια 4 GW ενέργεια από φωτοβολταϊκά, ενώ η παραγωγή της τομάτας με τη χρήση υδροπονίας μπορεί να αυξηθεί έως και 5 φορές και ταυτόχρονα να μειωθεί τρεις φορές η χρήση νερού. 

Σε ότι αφορά τη Δυτική Μακεδονία η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης με τη χρήση των αγροβολταϊκών μπορεί όχι μόνο να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα, αλλά και να δημιουργήσει πολλές υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για νέους αγρότες/επιχειρηματίες , να αυξήσει ταυτόχρονα την παραγωγή της και τις εξαγωγές», εξήγησε ο Πρόεδρος του HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ