Προφανώς θα γνωρίζετε ότι το διαδίκτυο, όπως το ξέρετε, αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών δεδομένων που αποτελούν τον Παγκόσμιο Ιστό. Αν μιλήσουμε με “αριθμούς” αντιστοιχεί σε μόλις 10%.

Ο υπόλοιπος ιστός είναι πιο “σκοτεινός” και απαιτεί ειδικές γνώσεις προκειμένου να έχετε πρόσβαση. Ο αθέατος ιστός είναι γνωστός ως Deep Web, ενώ πολύ κάτω στα “έγκατά” του είναι ένα σκοτεινό, μερικές φορές επικίνδυνο μέρος, γνωστό ως darknet ή Dark Web.

Το infographic από το Enrique Mendoza μας παρέχει μια ματιά σε αυτό το κρυφό μέρος του Διαδικτύου, αποτυπώνοντας κάποια αντικείμενα ή υπηρεσίες που πωλούνται εκεί καθώς και το κόστος τους.

Πατήστε στη φωτογραφία για να το δείτε σε μαγαλύτερη ανάλυση στο Visual Capitalist

Μια σύντομη εισαγωγή στο Dark Web

Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο ιστό (που είναι επίσης γνωστός ως Surface Web), δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο Dark Web μέσω ενός κανονικού προγράμματος περιήγησης όπως το Chrome ή το Safari. Αντίθετα, οι χρήστες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό ανώνυμα μέσω ενός προγράμματος περιήγησης Tor.

Το Tor, το οποίο είναι συντομογραφία του “The Onion Router”, είναι μια ειδική πύλη που συνδέει τους χρήστες με ιστοσελίδες του Dark Web με έναν περίπλοκο τρόπο, ο οποίος προστατεύει τελικά την ταυτότητα του χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιστοτόπους ανώνυμα.

Ο “Σκοτεινός Ιστός” μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για παράνομη δραστηριότητα, όπου ορισμένοι μπορούν να αγοράσουν παράνομες υπηρεσίες και αντικείμενα όπως ναρκωτικά, κακόβουλο λογισμικό, προσωπικά στοιχεία άλλων ανθρώπων, ακόμη και… δολοφονίες επί πληρωμή.

Ανάλυση Τιμών Προϊόντος

Πόσο αξίζουν τα προσωπικά σας στοιχεία στο Dark Web; Αυτό το γραφικό χρησιμοποιεί δεδομένα από τον Δείκτη Τιμών Προϊόντων Dark Web 2022 και αποκαλύπτει:

Eτήσια έκθεση του privacyaffairs.com παρέχει πληροφορίες για μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα που διατίθενται προς πώληση στο Dark Web, όπως δεδομένα πιστωτικών καρτών, πλαστά έγγραφα και παραβιασμένες πληροφορίες, παραθέτοντας τη μέση τιμή κάθε προϊόντος.

 

Μια από τις πιο ακριβές υπηρεσίες είναι το κακόβουλο λογισμικό premium, το οποίο κοστίζει περίπου 5.500 $ ανά 1.000 εγκαταστάσεις. Ενώ το κόστος για premium κακόβουλο λογισμικό είναι βαρύ, εξακολουθούν να υπάρχουν δισεκατομμύρια επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού που συμβαίνουν κάθε χρόνο και προκαλούν τεράστια χρηματική ζημιά.

Στο άλλο άκρο του φάσματος υπάρχουν στοιχεία λογαριασμού Paypal, στοιχεία σύνδεσης Netflix ή κλεμμένα στοιχεία πιστωτικής κάρτας (πλήρης με CVV) όλα διαθέσιμα για λιγότερο από 20 $.

Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας στοιχεία

Καθώς η γραμμή μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού πεδίου γίνεται όλο και πιο θολή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε τον εαυτό σας και τα προσωπικά σας στοιχεία από κλοπή.

Σύμφωνα με την Privacy Affairs, υπάρχουν πολλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να δεχθείτε cyber επίθεση. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ενός VPN κάθε φορά που έχετε πρόσβαση σε δημόσιο Wi-Fi, τη χρήση διαφορετικών κωδικών πρόσβασης για διαφορετικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς και την επένδυση σε λογισμικό προστασίας από malware.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ