Χρειάστηκαν λιγότερο από μισή ώρα πραγματικής συνεδρίασης οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες για να εγκρίνουν το τελικό κείμενο “διαζυγίου” μεταξύ Βρετανίας και Ενωμένης Ευρώπης.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν από 19 μήνες. Η συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώνεται στις 29 Μαρτίου 2019.

Η «σκυτάλη» τώρα περνά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί με τη σειρά του να την επικυρώσει, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται εξασφαλισμένο.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, τηρουμένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως την καλύτερη δυνατή για τις δύο πλευρές.

Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Ευρωβουλή τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο, αφού προηγουμένως περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 30 Μαρτίου 2019, με την έξοδο, ουσιαστικά γίνεται τρίτη χώρα. Ωστόσο, για να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη μέρα συμφωνήθηκε μια μεταβατική περίοδος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων στην Ε.Ε.

Είναι προφανές ότι από τη συμφωνία θα πληγεί το City του Λονδίνου αλλά και οι Βρετανοί αγρότες. Επίσης πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους σε άλλα κράτη-μέλη.

Αβεβαιότητα υπάρχει και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ