Διακριτικοί –πιο διακριτικοί δεν γινόταν– ήταν οι οίκοι αξιολόγησης με τη βαθμολόγηση της Ελλάδας. Και μόνο το γεγονός πως ο Fitch έσπευσε να… προλάβει τους Standard & Poor’s και DBRS, σημειολογικά και μόνο, λέει πολλά.

Γνωστός πολύπειρος αναλυτής μού δήλωσε πως ο Fitch ενήργησε κατόπιν εντολών, για πρώτη φορά από το 2012, προς το συμφέρον της Ελλάδας και όχι εναντίον της, όπως κάνανε όλοι οι οίκοι μέχρι πρόσφατα.

Η διατήρηση του ΒΒ, δηλαδή της υψηλότερης αξιολόγησης που έχουμε, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, μας δίνει τεράστιο οικονομικό πλεονέκτημα: μετά την κίνηση του Fitch, δύσκολα οι άλλοι δύο οίκοι θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα, πέραν της μείωσης του outlook κατά μία βαθμίδα –άσε που μπορεί και να μην κάνουν καμία αλλαγή.

Η έκτακτη αξιολόγηση του Fitch είναι σημαντικό θετικό νέο για την Ελλάδα, αφού κρατά το ΒΒ, που είναι κρίσιμο για τη χρηματοδότησή της και τη σταθερότητα των επιτοκίων χαμηλά, και γιατί δείχνει ότι έχουμε πια σημαντικό λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής των οίκων αξιολόγησης και δεν είμαστε «σάκος του μποξ» για αυτούς.

Κράτησα την προσέγγισή του, για να έρθει λίγες ώρες αργότερα ο S&P και ο DBRS να βαθμολογήσουν με «χειρουργικό τρόπο» το outlook της ελληνικής οικονομίας. Είχε προηγηθεί λίγα 24ωρα πριν η κίνηση-ματ της Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει “whatever it takes” για τα κρατικά ομόλογα για να ενισχυθεί η «ασπίδα προστασίας» γύρω από το χρέος της Ιταλίας, συνακόλουθα της χώρας μας.

Τι βλέπω; Η ΕΚΤ, αν κρίνει πως χρειάζεται κι άλλες δράσεις, προκειμένου να διασφαλίσει την ισορροπία του ευρωσυστήματος, δε θα διστάσει να το κάνει. Σιγά μην περίμενε πώς θα… κοιμηθεί ο Φινλανδός, πότε θα… ξυπνήσει ο Ολλανδός και τι θα υπαγορεύσει η Άγκελα στους «αυλικούς» του Βερολίνου.

Θα το προχωρήσω λίγα βήματα πιο πέρα, προς τα τέλη Ιουλίου. Με τη μέχρι τώρα έξυπνη στάση της Αθήνας, των προσωπικών διαύλων επικοινωνίας τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και με την εξαιρετική ομάδα του ΟΔΔΗΧ, η ελληνική πλευρά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε Μάιο-Ιούλιο να προχωρήσει σε ακόμη μία ή και δύο εκδόσεις κρατικών ομολόγων. Κρατήστε το.

 

Υ.Γ.: Το sell-off στη μετοχή της Lufthansa την περασμένη Παρασκευή (στα 7,180 ευρώ, με 8,02%) ταρακούνησε ορισμένους στο Βερολίνο. Και αναφέρομαι σε αυτούς οι οποίοι βλέπουν πέρα από τη… μύτη τους. Ο γερμανικός αερομεταφορέας ζητά εσπευσμένα 10 δισ. (από Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο) για να μην καταρρεύσει. Η κεφαλαιοποίησή του έχει περιοριστεί στα 3,43 δισ. (σ.σ. η Coca-Cola HBC των Δαυίδ-Λεβέντη αποτιμάται στα 8,14 δισ. και ο ΟΤΕ στα 5,35 δισ.). Δεύτερος ή τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης είναι η Deutsche Bank –ίσως η πιο “toxic bank” των αναπτυγμένων αγορών–, που εύλογα πλήττεται από την αδυναμία της LH. Ενδεικτικά, στην ίδια συνεδρίαση, η μετοχή της Deutsche Bank είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη διόρθωση, με 6,76%, στα 5,451 ευρώ.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 28/04/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ