Όλοι οι ηγέτες επέστρεψαν στις χώρες τους με χαμόγελο και διαβεβαιώσεις ότι διασφάλισαν στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα.

Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης:

  • Οι ηγέτες λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης αλλά λογοδοτούν μόνο στα εθνικά εκλογικά σώματα και υπόκεινται στην κριτική της δικής τους (εθνικής) αντιπολίτευσης.

Οι αριθμοί ωστόσο αποκαλύπτουν ότι από τη συμφωνία των Βρυξελλών κάποιες χώρες κέρδισαν κάτι περισσότερο από τις άλλες.

Η Société Générale επικεντρώθηκε στις δωρεάν επιχορηγήσεις θεωρώντας ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας μετά τις 90 ώρες διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.

  • Οι δωρεάν επιχορηγήσεις δεν αυξάνουν το χρέος των χωρών και διορθώνουν τις στρεβλώσεις της άνισης ανάπτυξης.

Η Societe Generale μέτρησε ότι η Ιταλία θα λάβει 86 δισ. ευρώ και η Ισπανία 64 δισ. ευρώ (περίπου το 5% του ΑΕΠ τους),

Άλλοι μεγάλοι ωφελημένοι είναι η Ελλάδα (περίπου 10% του ΑΕΠ ή 18,2 δισ. ευρώ), η Βουλγαρία (12%) και η Κροατία (13% του ΑΕΠ).

  • Σε καθαρή βάση (δηλαδή μετά την αφαίρεση των συνεισφορών της κάθε χώρας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.), η Κροατία και η Βουλγαρία είναι μεγάλοι νικητές (περίπου 10% του ΑΕΠ), η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν 2% του ΑΕΠ τους και η Ελλάδα 7%.

Ο μεγάλος χαμένος σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν φαίνεται -κατά την Societe Generale- να είναι η Πορτογαλία, με το καθαρό «κέρδος» να μειώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ της, από 6,3%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ