Οι πολιτικές προστατευτισμού της διακυβέρνησης Τραμπ αλλάζουν τη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η κατάρρευση των χρηματιστηρίων είναι αναπόφευκτη και προβλέπουν ύφεση, που θα προκληθεί άλλη μια φορά από τις αγορές δανεισμού.

Όλα ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στα πλυντήρια ρούχων τα οποία εισάγονται κυρίως από το Μεξικό, αλλά με ορισμένα τους εξαρτήματα να κατασκευάζονται στην Κίνα.

Στις 14 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στο χυτοσίδηρο από την Κίνα και στις 27 Φεβρουαρίου στο αλουμινόχαρτο.

Στις 8 Μαρτίου οι ΗΠΑ επέβαλαν τιμολόγια για σφυρήλατα εξαρτήματα από χάλυβα που κατασκευάστηκαν στην Κίνα και στις 3 Απριλίου κυκλοφόρησαν κατάλογο κινεζικών αγαθών αξίας 50 δισ. δολαρίων που θα υπόκεινται σε δασμούς.

Η Κίνα από την πλευρά της απάντησε με τέλος, ύψους 25% που επιβλήθηκε σε 106 προϊόντα των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας, των αυτοκινήτων, των χημικών και των αεροσκαφών).

Τέλος στο πλαίσιο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαΐου, οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Κίνα μια λίστα με τις εμπορικές απαιτήσεις τους, που είχε στόχο τη μείωση του διμερούς εμπορικού ελλείμματος κατά 200 δισ. δολάρια με προθεσμία το 2020, σε σχέση με προηγούμενες απαιτήσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων, αλλά για το επόμενο έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ