Τελικά το χρηματιστηριακό ταμπλό και όχι το Μαξίμου έλεγε την αλήθεια.
Έκλεισε και το θέμα για την προστασία της “πρώτης κατοικίας” με την κυβέρνηση να επιχειρεί να δώσει πανηγυρικό τόνο σε ένα νέο πλαίσιο, που επί της ουσίας είναι αποτέλεσμα εκατέρωθεν συμβιβασμών  (όπως άλλωστε παραδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης) και καλύπτει ένα μέρος του συνόλου των δανειοληπτών.

  • Πονηρήπροϋπόθεση και εν δυνάμει “κόφτης” για πολλούς δανειολήπτες, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας, το όριο των 130.000 ευρώ.

“Πονηρή” λέω γιατί συμπεριλαμβάνει τόκους αλλά και δόσεις που συν τω χρόνω δεν καταβλήθηκαν και προστέθηκαν στο προηγούμενο ποσό ανεβάζοντας έτσι κατά πολύ τη συνολική οφειλή. Για παράδειγμα, δάνειο 100.000 το 2010, που πληρωνόταν κανονικά μέχρι και το τέλος του 2015 αλλά άρχισε να γίνεται “κόκκινο” στη συνέχεια σήμερα ξεπερνά κατά πολύ το όριο, στερώντας έτσι την δυνατότητα προστασίας στον δανειολήπτη.
Η τραπεζική πλευρά εμφανίζεται με δύο εκτιμήσεις (πως γίνεται αυτό δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε), με την κα Χαρούλα Απαλαγάκη, εκπρόσωπο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών να εκτιμά ότι η ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα, το αργότερο αύριο Παρασκευή, καλύπτει 150.000 δανειολήπτες, με την λεγόμενη περίμετρο να διαμορφώνεται στα 11 δισ.

Ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης– ειδικός σύμβουλος του Διοικητή της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια- είπε πως θα ρυθμιστούν περίπου 8,5 από τα συνολικά 85 δισ. που καλύπτουν κάτι περισσότερο από τις 100.000 δανειολήπτες.
Εγώ λέω, πως μακάρι να είναι κάπου στη μέση το τελικό όφελος, δηλαδή λιγότερο βάρος 9-9,5 δισ. για τις τράπεζες.

Αυτό το κέρδος είναι που αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό με την ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών και στην απόδοση των κρατικών τίτλων.
Θυμόσαστε, στις 22 Μαρτίου, μέρα που τα συστημικά Μέσα επιχειρούσαν να περάσουν την εικόνα κυβέρνησης που συγκρούεται με τους δανειστές αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια που ήμουν καθησυχαστικός παραπέμποντας σας στο ταμπλό και την απόδοση του 10ετούς και 5ετούς ομολόγου;
Εν τέλει στο ερώτημα μου: “το Μαξίμου ή το ταμπλό λέει την αλήθεια;” την απάντηση την ξέρετε.

Φυσικά το χρηματιστηριακό ταμπλό  έλεγε την αλήθεια που προεξοφλούσε όλο αυτό το διάστημα αυτή τη νέα μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης από τις αρχικές μαξιμαλιστικές και εξωπραγματικές προτάσεις της

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ