Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα που προκύπτουν για όσους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας δεν προχώρησαν, στις προβλεπόμενες από το Νόμο προθεσμίες, σε υποβολή αντίρρησης κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και θα διασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο ότι δεν θα αδικηθεί ούτε ένας, υποστηρίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου για τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών κατοχυρώνονται και προστατεύονται οι περιουσίες των πολιτών, δημιουργώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ένα συγκροτημένο ιδιοκτησιακό πλαίσιο ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται το δάσος ως κοινό αγαθό και δημόσιος φυσικός πόρος.
Αναλυτικότερα:
Η κυβέρνηση παρέλαβε κυριολεκτικά χάος στο ζήτημα των δασικών χαρτών. Από το 2017 είχαν συσσωρευθεί πάνω από 174.000 αντιρρήσεις μόνο επί του 52% των αναρτημένων δασικών χαρτών, γεγονός που σε συνδυασμό με τον ρυθμό εξέτασης τους (12.000 περίπου έως το τέλος του 2019) θα απαιτούσε χρόνο άνω των 15 ετών μέχρι την οριστική διευθέτηση.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 685/2019 ακύρωσε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την εξαίρεση από την ανάρτηση των «οικιστικών πυκνώσεων».
Η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη νομοθέτηση του νόμου 4685/20 ώστε να συμμορφωθεί η διοίκηση με την απόφαση του ΣτΕ, να μειωθούν οι αντιρρήσεις, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στις επιτροπές και τέλος να επιταχυνθεί αποτελεσματικά ο ρυθμός εξέτασης των υπόλοιπων αντιρρήσεων.
Εκδόθηκαν εγκαίρως όλες οι προβλεπόμενες διοικητικές πράξεις και η διαδικασία ξεκίνησε από 15.01.21 με στόχο να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών στις 26.02.21 για το σύνολο της χώρας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις παλαιές αναρτήσεις για την ενιαία αντιμετώπιση τους και το θέμα υποβολής αντιρρήσεων εκδόθηκε στις 14.01.21 εγκύκλιος όπου με σαφήνεια ορίζονται τα παρακάτω:
- Οι εκκρεμείς αντιρρήσεις που ικανοποιούνται πλέον μέσω της αναμόρφωσης του δασικού χάρτη με το ν. 4685/20, τίθενται στο αρχείο.
- Οι υπόλοιπες εκκρεμείς αντιρρήσεις παραπέμπονται στις νέες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), δεχόμενες συμπλήρωση με νέα δικαιολογητικά από τους πολίτες.
- Οριοθετούνται ευρύτερα οι περιοχές που δέχθηκαν αιτήσεις αναμόρφωσης, ώστε να τεθούν εκ νέου στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες.
- Οι αιτήσεις αναμόρφωσης που δεν εξετάστηκαν ή δεν ικανοποιήθηκαν από την οικεία Δασική Υπηρεσία, μετατρέπονται ατελώς σε αντιρρήσεις και αποστέλλονται για εξέταση στις ΕΠΕΑ.
- Διορθώνονται αυτοδίκαια τα πρόδηλα σφάλματα με θετικό για τον πολίτη περιεχόμενο, ενώ τα υπόλοιπα παραπέμπονται ατελώς στις νέες ΕΠΕΑ για εξέταση ως αντιρρήσεις.
Οι υπόλοιπες περιοχές για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον αντίρρησης ή αίτησης αναμόρφωσης από τους πολίτες, είτε με την προηγούμενη είτε με την τωρινή διαδικασία, διατηρούν το ισχύον καθεστώς μερικής κύρωσης του χαρακτήρα τους.
Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη ισχύ η διαδικασία υποβολής και εξέτασης αιτήσεων για πρόδηλα σφάλματα ενώ είναι και θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ η διαδικασία αναμόρφωσης του δασικού χάρτη, όταν προκύπτει τέτοια απαίτηση κατόπιν νόμιμων διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 3889/10, όπως ισχύει σήμερα.
Ειδικά για τους αγρότες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες τους μετά από την επίσης πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, (710/2020) με την οποία ακυρώθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρονται στις εκχερσώσεις για αγροτική καλλιέργεια χωρίς διοικητικές πράξεις (εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47 και 47Β ν. 998/79), θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων.