Στη γενική συνέλευση των μετόχων τέλη Μαΐου στην Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ έκανε λόγο για «ριζικές τομές», με τις οποίες η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα θα επιστρέψει σε σταθερή πορεία κερδοφορίας. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε λεπτομερή σχέδια. Όλοι όμως μπορούσαν να φανταστούν τι εννοούσε. Ενίσχυση των τμημάτων για τους ιδιώτες πελάτες και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων με ταυτόχρονο περιορισμό του επενδυτικού τμήματος.

Τα σχέδια του επικεφαλής φαίνεται ότι έχουν πάρει ήδη σάρκα και οστά και θα κατατεθούν προς έγκριση στο εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης οι 91.000 θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατά 20.000. Ο περιορισμός των θέσεων εργασίας αφορά κυρίως το επενδυτικό τμήμα της τράπεζας, στο οποίο εργάζονται σήμερα 38.000 άνθρωποι. Ας σημειωθεί ότι το τμήμα αυτό κατέγραψε ζημιές το τελευταίο εξάμηνο.

Υπό αμφισβήτηση η στρατηγική Σέβινγκ

Ο Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και ειδικός σε τραπεζικά ζητήματα δείχνει δυσαρεστημένος από τα σχέδια αναδιάρθρωσης του επικεφαλής της Deutsche Bank παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα, δηλώνει στην DW: «Οι παρεμβάσεις διακοσμητικού χαρακτήρα δεν αρκούν. Η νέα στρατηγική δεν πείθει». Είναι γεγονός ότι στη γερμανική αγορά, Ταμιευτήρια και Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν ήδη διασφαλίσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς ως προς τους ιδιώτες πελάτες. Είναι συνεπώς δύσκολο για όλες τις τράπεζες να διεκδικήσουν νέα μερίδια. «Δεν μου είναι επομένως σαφές που έγκειται η προοπτική επιτυχίας στα σχέδια αναδιάρθρωσης», προσθέτει ο γερμανός καθηγητής.

Σε περίπτωση που το Εποπτικό Συμβούλιο εγκρίνει τα σχέδια του επικεφαλής της Deutsche Bank τότε όλα δείχνουν ότι θα ενισχυθεί και το τμήμα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δηλαδή οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών πελατών. Ας σημειωθεί ότι στις πληρωμές σε ευρώ η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι κατέχει την πρωτιά, μιας και μέσω αυτής περνά περίπου το 5% του παγκόσμιου εμπορίου συναλλάγματος. Ο Κρίστιαν Ζέβινγκ έκανε μάλιστα πρόσφατα λόγο στη γενική συνέλευση για «μαργαριτάρι» του τραπεζικού τομέα. Και σε αυτό το σημείο ωστόσο ο γερμανός καθηγητής Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς εκφράζει ενστάσεις διότι, όπως λέει, ο διεθνής ανταγωνισμός στον τομέα των συναλλαγών είναι αδυσώπητος, με νεοφυείς εταιρίες Fintech να εισβάλλουν δυναμικά στον χρηματοοικονομικό κλάδο διεκδικώντας μερίδια της αγοράς. Είναι αμφίβολο αν είναι εφικτό να αντληθούν κέρδη από τον τομέα αυτό, τονίζει ο γερμανός ειδικός.

Από την πληροφορίες που διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης συμπεραίνουμε ότι η Deutsche Bank εγκαταλείπει σε μεγάλο βαθμό την εξωστρέφεια και επικεντρώνεται στην γερμανική αγορά. Ο καθηγητής Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς θεωρεί ωστόσο ότι η στρατηγική του επικεφαλής εγκυμονεί πολλούς κινδύνους: «Και εδώ υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τα Ταμιευτήρια που στο κάτω κάτω ειδικεύονται στην εσωτερική αγορά. Επιπλέον οι πελάτες τα εμπιστεύονται». Στο χρηματιστήριο πάντως η μετοχή της Deutsche Bank εκτινάχθηκε όταν η τράπεζα πέρασε από το δεύτερο «τεστ αντοχής» στις ΗΠΑ, αλλά και όταν έγιναν χθες γνωστά σχέδια για περιορισμό των θέσεων εργασίας.

Πηγή: DW

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ