γράφει ο Δημήτρης Παρασκευάς

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι οι κρατικές ενισχύσεις που δίνονται στους ανταγωνιστές της AEGEAN από άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος της και

  • «γι’ αυτό και δεν θα την αφήσουμε χωρίς στήριξη και να βρεθεί σε θέση αδυναμίας».

Επισήμανε μάλιστα, ότι η εταιρεία αποτελεί «κόσμημα» και «success story» για την Ελλάδα.‎

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βαρεμένος δήλωσε ότι:

  •  «Το Δημόσιο δεν μπορεί απλώς να παρευρίσκεται και να χαιρετίζει την όλη διαδικασία ενίσχυσης της ‎Aegean, χωρίς να έχει περαιτέρω λόγο».

Πριν λίγες μέρες, ο 90χρονος σοφός μεγιστάνας επενδυτής και κορυφαίος φιλάνθρωπος Warren Buffet πούλησε -με ζημία- όλες τις μετοχές του στις τέσσερεις κορυφαίες Αμερικανικές Αεροπορικές Εταιρείες (Delta, American, Southwest, United).

  • “Ο κόσμος άλλαξε με τον κορονοϊό,”   
  • “Υπάρχουν πολλά αεροπλάνα. Έκανα λάθος, δεν θα χρηματοδοτήσουμε μια εταιρεία…όταν πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί και άλλα λεφτά στο μέλλον”
  • ( “We will not fund a company … where we think that it is going to chew up money in the future.”)

Είναι γνωστή και πανθομολογούμενη η εντιμότης, η ταπεινότης και η ευθυκρισία του Warren Buffet.  

Δείτε επίσης: Δικαιοσύνη, Παρακμή, Επενδύσεις

Ο συμπατριώτης μας Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής και μεγαλύτερος μέτοχος της κορυφαίας αεροπορικής εταιρείας EasyJet, δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος και αυτός, προειδοποίησε τους μετόχους της τον Απρίλιο, ότι η εταιρεία στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί δεν θα αξίζει τίποτα στο τέλος του χρόνου, αν δεν ακυρώσει τη συμφωνία αγοράς αεροσκαφών από την Airbus, έταξε μάλιστα το μυθικό πόσο των 5 εκατομμυρίων λιρών σε όποιον τον βοηθήσει με  πληροφορίες, για να μπορέσει να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία. ‎

Η ΕΕ, για μια ακόμη φορά, μας απογοήτευσε αίροντας το πλαίσιο των μη επιτρεπόμενων ‎κρατικών ενισχύσεων προς όφελος των εταιρειών των χωρών του πλουσίου βορρά, ιδίως των Γερμανικών, όπως γράφηκε.

Μας απογοήτευσε επίσης, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με την αδυναμία της να λειτουργήσει συλλογικά, συνειδητοποιώντας ότι είναι αδύνατη η επιβίωση όλων των αεροπορικών εταιρειών.

  • Αντί να επιβάλει την αναδιοργάνωση του κλάδου συνολικά, δημιουργώντας λιγότερες, αλλά επικερδείς εταιρείες, διακινδυνεύει να βουλιάξουν όλες, ξοδεύοντας τα χρήματα των σκληρά εργαζομένων Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Στις 23 Ιανουαρίου 1973, τέσσερις διάσημοι διεθνείς νευροχειρουργοί εξέτασαν τον Αλέξανδρο, μοναχογιό του “χρυσού Έλληνα” Αριστοτέλη Σ. Ωνάση, μετά το αεροπορικό δυστύχημα του.

Αργά το απόγευμα ο επικεφαλής κάλεσε τον Αριστοτέλη Ωνάση και του είπε ξερά:

  • «Δεν υπάρχουν ελπίδες διάσωσης του γιου σου και κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί στη ζωή είναι άσκοπη και βασανιστική»

Λίγα λεπτά μετά, στις 7 το απόγευμα, ο Α. Ωνάσης ζήτησε από τους γιατρούς να βγάλουν τα σωληνάκια, για να επέλθει ταχύτερα το αναπόφευκτο και να μην ταλαιπωρείται ο γιος του.

Αν η Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια είχε αποδεχτεί την πραγματικότητα‎, όπως ο Ωνάσης σε λίγα λεπτά, θα είχε γλυτώσει ίσως και πάνω από 1,000 δισεκατομμύρια (1 τρισεκατομμύριο Ευρώ), που έχουν κοστίσει οι άσκοπες και βασανιστικές δήθεν διασώσεις προβληματικών, τα κόκκινα δάνεια, η άρνηση της πραγματικότητας, η φαυλότητα και η διαπλοκή.

  • Έχει αποδειχθεί ότι το Κράτος είναι ένας ανίκανος και διεφθαρμένος Επιχειρηματίας.

Η Κυβέρνηση αρίστευσε στη διαχείριση της πανδημίας, γιατί ανέθεσε τη λύση του προβλήματος σε ειδικούς, με επικεφαλής τον λαοφιλή καθηγητή Τσιόδρα.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και τώρα.

  • Να συγκροτήσει μια Επιτροπή Αρίστων να μελετήσουν και να εισηγηθούν πως να διαχειριστούμε τα (λίγα) χρήματα για τη διάσωση της οικονομίας μας.
  • Ποια εταιρεία και με τι όρους θα ενισχυθεί. ‎

Στην Επιτροπή αυτή πρέπει να συμμετέχουν πεπειραμένοι, πετυχημένοι, οικονομικά ανεξάρτητοι, πολύ περισσότερο από τους διάφορους Παπαδημούληδες της πολιτικής.

Η Aegean μας έκανε περήφανους. Είναι πράγματι “κόσμημα”, όπως είπε ο κ. Υπουργός. Ελπίζουμε η Κυβέρνηση και η Aegean να μας κάνουν και πάλι περήφανους με μια ψύχραιμη-ρεαλιστική λύση στη βάση της λογικής και της δικαιοσύνης, όποια και αν είναι αυτή και για την Aegean, αλλά και γενικά!

{Ο κ. Δημήτρης Παρασκευάς είναι Δικηγόρος σε Λονδίνο – Μονακό – Αθήνα, Μέλος Διεθνούς Επιτροπής (ΔΕ) Τραπεζικού Δικαίου‎ ΙΒΑ, τ. Μέλος ‎ΔΕ δικαίου Τέχνης και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων ΙΒΑ , τ. Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ