της Σοφίας Τσιπσέ

Δικαιοσύνη: Ουσιαστικό , γένους θηλυκού, μία λέξη που εσωκλείει όλο το διαρκή και διαχρονικό αίτημα το ανθρώπου για την ικανοποίηση του όταν αισθάνεται αδικημένος , το λεγόμενο «περί δικαίου αίσθημα».

Το ερώτημα που γεννιέται και πλανάται ειδικά στην επικαιρότητα είναι κατά πόσο υπάρχει η Δικαιοσύνη στις μέρες, αν είναι αποτελεσματική, ανιδιοτελής, και ανεξάρτητη δηλαδή αν στην πράξη πρεσβεύει όλες τις αρετές που θεωρητικά διαθέτει ως ¨κρατίστη των αρετών¨. Και όταν λέμε δικαιοσύνη δεν μιλούμε μόνο για την απονομή της μέσω της δικαστικής οδού, αλλά την με ευρεία έννοια δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Κομματική δικαιοσύνη πάντως σίγουρα υπάρχει. Αν ανήκει κανείς σε ένα κόμμα και υποστηρίζει συμφέροντα θα καταφέρει να πάει πολύ μπροστά. Ίσως να καταφέρει να προσπεράσει και κάποιους που δεν ανήκουν πουθενά, διαθέτουν όμως πτυχία,  επαγγελματική εμπειρία, γνώσεις και αξίες. Όλο αυτό το μακρύ βιογραφικό, φαντάζει πολύ μικρό και ανούσιο αν δεν στηρίζεται από κομματικούς συνεργάτες. Την ίδια στιγμή βέβαια ο ένας (από το ένα κόμμα) κατηγορεί τον άλλο (από το άλλο κόμμα ) για παράνομους και μη ¨δίκαιους¨ διορισμούς. Βέβαια υπάρχει η αρχή « ουκ ισότης εν τη παρανομία» οπότε βάσει αυτής της αρχής καταγγέλλει ο ένας άδικος τον άλλον άδικο.

Την στιγμή που εκατοντάδες πτυχιούχοι νέοι μένουν άνεργοι ή που αναγκάζονται να γίνουν οικονομικοί μετανάστες , αναζητώντας την αξιοπρέπεια στη ζωή τους, χιλιάδες θέσεις καταλαμβάνονται με «διαγωνισμούς» που όλως τυχαίως κάποιοι επιτυχόντες είναι γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών. Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει, δεν είναι τυχαία η λαϊκή ρήση.

Κοινωνικές μελέτες έχουν δείξει ότι ευημερεί το κράτος που έχει τις περισσότερες καταγγελίες. Δυστυχώς , το κράτος μας δεν έχει πολλές. Και όταν βρεθεί κάποιος να καταγγείλει ένα σάπιο γεγονός , απομονώνεται και τίθεται αυτομάτως εκτός συνόλου.

Η 8ετής οικονομική κρίση έδειξε πως χωλαίνει η χρηματοοικονομική δομή της κοινωνίας μας , αλλά πως  πέρα από αυτό υπάρχει μια πολύ πιο σοβαρή κρίση: κρίση αξιών. Ήταν μια καλή ευκαιρία να αναδιοργανωθούμε σαν κοινωνία και να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας.

Δεν γνωρίζω αν τον Αύγουστο θα βγούμε από τα μνημόνια και αν θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Είμαι σχεδόν βέβαιη όμως πως θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μια σαθρή κοινωνία, με έλλειψη αξιοκρατικών κριτηρίων, με έντονη παρουσία κομματικών κριτηρίων.

Έχουν ξεσπάσει χιλιάδες σκάνδαλα οικονομικά, κοινωνικά με πρωταγωνιστές πολλές φορές πολιτικά πρόσωπα. Λίγα έχουν οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθεί η Δικαιοσύνη, προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωνία μας και να παραδειγματιστεί. Το έργο οι «Άθλιοι» του Βίκτορος Ουγκώ είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αγιάννη. Ένας φτωχός πολίτης έχει ίση μεταχείριση με έναν ¨επιφανή πολίτη¨;

Ζούμε σε μια εποχή με μηδενική ανάπτυξη, επιλογές βάση κόμματος, κομματικά κριτήρια, κομματικός κώδικας ηθικής και δεοντολογίας. Μία κομματική δικαιοσύνη , που έπεσε σε κώμα. Για να βγούμε από αυτό το τέλμα δεν είναι μονάχα απαραίτητα τα φορολογικά  και νομοθετικά μέτρα. Χρειάζεται επανεκκίνηση στις αξίες , στα ιδανικά, στην παιδεία, στην νοοτροπία , στην κουλτούρα μας, στην κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Η κα Σοφία Ν. Τσιπτσέ είναι

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις (ΑΜ ΔΣΘ 9872)
Διαπιστ. Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ
(αστική, εμπορική, ηλεκτρονική
τραπεζική Διαμεσολάβηση)
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων / 
D.P.O. exec.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ