«Κόκκινη» κάρτα στις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης που δρομολογούν οι servicers για λογαριασμό των funds έβγαλε την περασμένη εβδομάδα ο Άρειος Πάγος, «απειλώντας» με εκτροχιασμό τα business plans των τιτλοποιήσεων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις εγγυήσεις του Δημοσίου. 

Πιο αναλυτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο σε πρόσφατη απόφασή του έκρινε πως οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό των funds όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων έχει πραγματοποιηθεί με τον παλαιότερο νόμο του 2003, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται μόνον με τον νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια. 

Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης, οι διατάξεις του νόμου 3156/2003 αφορούν γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και στο άρθρο 10 (παράγραφος 14)  καθιστούν σαφές ότι οι προβλεπόμενες εταιρείες ενεργούν πράξεις διαχειρίσεως για λογαριασμό των εταιρειών που έχουν τα δάνεια, χωρίς να αποδίδεται σε αυτές η συγκεκριμένη ιδιότητα του «μη δικαιούχου ή μη υπόχρεου διαδίκου». Με άλλα λόγια ο νόμος του 2015 επιτρέπει στους servicers να γίνονται διάδικοι,  αλλά όχι ο νόμος του 2003, στον οποίο εντοπίζεται το νομικό κενό.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο NPL Confidential, σε περίπτωση που ανοίξει ένα «γαϊτανάκι» ανακοπών από πλευράς των οφειλετών τότε αφενός, θα δημιουργηθούν επιπλοκές στην ομαλή ροή των πλειστηριασμών και αφετέρου, κινδυνεύουν με εκτροχιασμό οι στόχοι των business plans, με τον κίνδυνο κατάπτωσης των εγγυήσεων, ύψους 18,7 δισ. ευρώ, να είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Παράλληλα και οι τράπεζες, ως κάτοχοι των senior ομολόγων, θα βρεθούν με μία κεφαλαιακή «τρύπα» πέριξ των 15 δισ. ευρώ. 

«Το θέμα εξετάζεται, ώστε να βρεθεί η σωστή οδός για την επίλυση», σχολιάζουν στο NPL Confidential κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκειται νομοθετική παρέμβαση, η οποία είτε θα ακυρώνει έναν από τους δύο νόμους, μιας και πρόκειται για αντικρουόμενα πλαίσια, είτε θα συμπληρώνει το κενό.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ