Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που αφορά στη καταβολή ειδικής, αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που πλήττονται και τον Απρίλιο από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και ανεξάρτητα από τη μείωση του τζίρου τους

Με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης, ως μέτρου στήριξης με τη μορφή «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού», σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα. Επιπλέον, παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας ενίσχυσης, των δικαιούχων και του ύψους αυτής, του τρόπου καταβολής τους καθώς και κάθε άλλου συναφούς θέματος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εισάγουν νέο καθεστώς ενίσχυσης, στο πλαίσιο των οριζομένων σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19»).

Η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού θα καταβληθεί στις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών. Η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι περίπου 100.000. Εξ αυτών, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Σημειώνεται ότι σε αυτούς τους κλάδους που θα ενισχυθούν δεν περιλαμβάνεται η εστίαση για την οποία έχει προβλεφθεί ειδική ενίσχυση.

Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η καταβολή των ενισχύσεων αναμένεται μέσα στον Μάιο, μετά την ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων για το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ