Κι όμως, ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προερχόταν καν από το ίδιο κόμμα.
Ο Βέρνερ Γκάτσερ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, διετέλεσε για πρώτη φορά υφυπουργός Οικονομικών μεταξύ 2005 και 2009, όταν διηύθυνε το υπουργείο ο σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρυκ.
Οι ικανότητες του 60χρονου νομικού, που είχε εργαστεί και παλαιότερα σε διάφορα πόστα του υπουργείου, έπεισαν το 2009 και τον Β. Σόιμπλε να τον κρατήσει στην ίδια θέση και αυτό παρότι προερχόταν από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο.
Το 2017, μετά τις τελευταίες εκλογές και ενώ διαφαινόταν ότι στο πλαίσιο συγκυβέρνησης CDU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάμβανε πολιτικός των τελευταίων, ο Γκάτσερ αποχώρησε από το ΥΠΟΙΚ για να αναλάβει διευθυντικό πόστο στους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους.
Εντέλει όμως οι συνομιλίες κατέρρευσαν και οι Σοσιαλδημοκράτες αποδέχθηκαν εκ νέου την πρόταση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών. Ο σοσιαλδημοκράτης νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ζήτησε από τον Γκάτσερ να επιστρέψει στο υπουργείο.
Ο Βέρνερ Γκάτσερ είναι ο υπεύθυνος υφυπουργός για την κατάρτιση των προϋπολογισμών. Μαζί με τους συνεργάτες του επεξεργάστηκε τον έκτο κατά σειρά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της καριέρας του, ο οποίος εγκρίνεται σήμερα Παρασκευή από τη γερμανική Βουλή. Αυτό δεν είναι φυσικά τυχαίο.
Ο Γκάτσερ θεωρείται ο “αρχιτέκτονας” των μηδενικών ελλειμμάτων ή του “μαύρου μηδενικού” όπως ονομάζεται στη Γερμανία ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Το 2014 ήταν η πρώτη φορά μετά το 1969 που ο γερμανικός προϋπολογισμός της ερχόμενης χρονιάς δεν προέβλεπε περισσότερες δημόσιες δαπάνες από τα προβλεπόμενα έσοδα. Το ίδιο ισχύει και για τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή την προσεχή Παρασκευή.
Τα μηδενικά ελλείμματα “δεν είναι φετίχ”
“Δείχνουμε ότι σε καλούς καιρούς μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα χρήματα των φορολογούμενων”, σχολιάζει ο Γκάτσερ, επικεφαλής ενός τμήματος 240 ανθρώπων που καλούνται κάθε φορά να σταθμίσουν και εντέλει να αποτυπώσουν σε έναν οικονομικό σχεδιασμό δισεκατομμυρίων τις επιθυμίες δεκάδων υπουργείων και εκατοντάδων υπηρεσιών.
“Τα υγιή οικονομικά μας επιτρέπουν να τα αξιοποιήσουμε σε δύσκολους καιρούς, προστατεύοντας τους πολίτες από τις αρνητικές συνέπειες μιας κρίσης”, επισημαίνει ο ενορχηστρωτής των μηδενικών ελλειμμάτων. Όπως εξηγεί, τα διαθέσιμα στη Γερμανία “μαξιλαράκια” είναι τόσο μεγάλα, που σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιδράσει άμεσα με ένα αναπτυξιακό πακέτο. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο το Βερολίνο είναι ότι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, δεν διαθέτουν αντίστοιχα δίχτυα ασφαλείας.
Για τον 60χρονο το πολυσυζητημένο στη Γερμανία “μαύρο μηδενικό” δεν είναι κάποιο “φετίχ”, όπως λέει, αλλά απλώς η υλοποίηση μιας δίκαιης πολιτικής έναντι των επόμενων γενεών. “Αντί να καταβάλλουμε υψηλότατα επιτόκια σε μεγαλοεπενδυτές, μπορούμε να επενδύουμε σε σημαντικά πράγματα, όπως σε σύγχρονα σχολεία, περισσότερα νηπιαγωγεία και σε καλούς δρόμους”.
Υπό αυτή την έννοια, ο ίδιος αντιλαμβάνεται την υγιή δημοσιονομική πολιτική και ως έκφραση μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης. Πέραν αυτών όμως, όπως επισημαίνει, και η νυν συγκυρία με Brexit, εμπορικούς πολέμους και δημογραφικό επιβάλουν τη θωράκιση της οικονομίας και τη λήψη προληπτικών μέτρων.
“Γι΄ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι”, επισημαίνει ο Γκάτσερ. Πάντως, με αυτούς τους ρυθμούς το γερμανικό χρέος αναμένεται να υποχωρήσει το 2019 για πρώτη φορά μετά το 2002 και πάλι κάτι από το όριο του 60% επί του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Γκέοργκ Ίζμαρ (dpa) / Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle