Ο μήνας Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στις αντασφάλειες. Πάνε σχεδόν 10 χρόνια από τον καιρό που έπεσαν τα τιμολόγια και οι παραδοσιακοί αντασφαλιστές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν στην αγορά, να κάνουν σωστό underwriting  για να ελέγξουν το κόστος των κεφαλαίων τους και τις επιδόσεις των ισολογισμών τους. Στο διάστημα αυτό έκαναν και την εμφάνιση τα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια, μεταφέροντας τους κινδύνους και ρίχνοντας χρήμα στην αγορά. Το 2019 δείχνει ότι θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών όχι μόνο για τους πρωτασφαλιστές αλλά και για τους αντασφαλιστές, όπως γράψαμε χτες ( Τα σχέδια των αντασφαλιστών για το 2019 ). Ο κλάδος σταδιακά μεταμορφώνεται, διαμορφώνει και συγχρόνως ακολουθεί τις νέες τάσεις.

Της Ελενας Ερμείδου

Μελετώντας τις εξελίξεις χτες 2 Ιανουαρίου σε μελέτη η μεσιτική αντασφαλιστική Willis Re παρατηρεί ότι κατά την 1η Ιανουαρίου διαπιστώθηκε ένα κενό στην τιμολόγηση για εκείνους τους λογαριασμούς που έχουν υψηλή έκθεση στον κίνδυνο ή τους λογαριασμούς που έχουν υψηλές ζημιές. Αρκετοί αντασφαλιστές δείχνουν να δίνουν έμφαση στην ποιότητα.

Καταγράφονται δύο τάσεις στην αγορά: Στο κλάδο περιουσίας και καταστροφών επιτυγχάνονται προσαρμοσμένες μειώσεις τιμών κατά τις ανανεώσεις στους λογαριασμούς όπου δεν έχουν μεγάλο ιστορικό ζημιών, ενώ οι λογαριασμοί με μεγάλο ιστορικό ζημιών γράφουν αυξήσεις στις τιμές των αντασφαλίστρων σε αρκετές γραμμές παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τα insurance-linked securities (ILS) αυτά φαίνεται να δοκιμάζονται στην αγορά. Κάποια funds ψάχνουν να βρουν νέους επενδυτές αλλά μόνο αυτά που έχουν σημειώσει σταθερές επιτυχίες στην αγορά, ευελιξία στις συμφωνίες είναι υποψήφια για να επιτύχουν.

Ηδη, έχουν γίνει κάποιες προσαρμογές μοντέλων συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών που διετελέστηκαν στην αγορά των Lloyds.  Κάποιες βασικές γραμμής παραγωγής ήδη γράφουν μεγαλύτερες  αυξήσεις από ότι οι συμβατικές αντασφαλίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ