Οι νεότερες εξελίξεις στην αιματολογία θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του 30ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν και οι περιπτώσεις εμφάνισης αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε αυξητική στήθους.

Το ζήτημα του ουσιαστικού ελέγχου της συνταγογράφησης, ανέδειξαν τα μέλη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), μετά από σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το 30ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο (7-10 Νοεμβρίου).

Η πρόσβαση των ασθενών στα ογκολογικά φάρμακα είναι ευνοϊκότερη στην Ελλάδα σε σχέση ακόμη και με κράτη με καλύτερες οικονομίες, ξεκαθάρισαν οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ. Αυτή όμως η «ανετότερη» συνταγογράφηση χρειάζεται να ενταχθεί σε ένα σύστημα ελέγχου που θα την καταστήσει και αποτελεσματικότερη, όπως ξεκαθάρισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εταιρείας, Αθανάσιος Δημόπουλος. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΑΕ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει «κόφτης» όταν συνταγογραφείται κάτι εκτός ενδείξεων.

Έλεγχο στη συνταγογράφηση ζήτησε και η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας και Διευθύντρια στην Αιματολογική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στον «Ευαγγελισμό», Μαρία Παγώνη, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε λογικοί στη συνταγογράφηση και να προσφέρεται η θεραπεία σε αυτόν που τη χρειάζεται».

Αυξητική στήθους και νεοπλασία

Τη σύνδεση του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος με τις επεμβάσεις αυξητικής στήθους θα συζητήσουν οι συμμετέχοντες σε διεπιστημονική συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Όπως ανέφερε ο ανέφερε ο καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, ο αριθμός των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με αυτή τη νεοπλασία μετά από επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων στήθους αυξάνεται. Στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί τρεις γυναίκες με αυτή τη νεοπλασία και μάλιστα μία ασθενής θα ανοίξει τη διεπιστημονική  αυτή συνεδρία, στην οποία θα συμμετάσχουν παθολογοανατόμοι, αιματολόγοι και πλαστικοι χειρουργοί.

Σύμφωνα με τον κ. Τέρπο, οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες του κινδύνου εμφάνισης αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος όταν αποφασίσουν να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους τους. Πρόσθεσε, δε, πως ο μέσος χρόνος εμφάνισης λεμφώματος μετά την επέμβαση είναι 10 με 15 χρόνια. Διευκρίνισε, όμως, ότι για τα νεότερα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματά τους.

Το Συνέδριο

Γενικότερα, πάντως, στο Συνέδριο θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, τις οποίες οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «εντυπωσιακές», τόσο σε κλινικό όσο και ερευνητικό επίπεδο, με τη συμμετοχή και διεθνών επιστημόνων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, αλλά και στα υπόλοιπα νοσήματα του αίματος, όπως η αιμορροφιλία και οι αιμοσφαιρινοπάθειες.

«Συγκεκριμένα, ο προσκεκλημένος ομιλητής του Προέδρου της Ε.Α.Ε., Vincent S. Rajkumar, Καθηγητής Αιματολογίας στη Mayo Clinic (Rochester, MN, USA), θα αναπτύξει τη σύγχρονη θεραπευτική του Πολλαπλού Μυελώματος, ενώ ο Paul Richardson, Καθηγητής Αιματολογίας στο Harvard (Dana Farber, Boston, USA) θα αναφερθεί στην ανοσοθεραπεία με ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες,  και ο Philippe Moreau, Καθηγητής Αιματολογίας στη Nantes της Γαλλίας στην ανοσοθεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Η ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και σε ασθενείς με Διάχυτο Λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα μετά από αποτυχία σε δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας. Οι προκλήσεις στη χορήγησή τους είναι πολλές για τη χώρα μας. Ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ron Ram, Καθηγητής στο Τελ Αβίβ, θα αναπτύξει το ρόλο των CAR-T θεραπειών στα λεμφώματα και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτές, ενώ τα νεότερα δεδομένα στην ανοσοθεραπεία της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας θα αναπτυχθούν από τον Arnon P. Kater, Καθηγητή Αιματολογίας στο Άμστερνταμ.

Η διακεκριμένη Ελληνίδα της διασποράς Έλλη Παπαεμμανουήλ, Καθηγήτρια Αιματολογίας στο Μemorial Sloan Kettering Cancer Center (New York, USA) θα μιλήσει για την προγνωστική σημασία των σωματικών μεταλλάξεων στα Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα. Επίσης θα αναπτυχθούν οι σύγχρονες στοχευμένες θεραπείες στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία από τον Francesco Buccisano, Καθηγητή Αιματολογίας στη Ρώμη.

Στην αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Νέα φάρμακα που μειώνουν τα μεσοδιαστήματα λήψης της θεραπείας, από 1-2 φορές την εβδομάδα σε μια φορά το δεκαήμερο, καθώς και μονοκλωνικά αντισώματα έναντι των αναστολέων παραγόντων της πήξης που χορηγούνται στους ασθενείς, έχουν προκαλέσει επανάσταση στη θεραπευτική του νοσήματος. Αυτά θα αναπτυχθούν σε πέντε επιστημονικές εκδηλώσεις του προγράμματος. Το «φλέγον» θέμα της αντιμετώπισης της θρομβοφιλίας σε έγκυες γυναίκες θα αναπτυχθεί από τον Benjamin Brenner, Καθηγητή Αιματολογίας στη Χάιφα του Ισραήλ.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, κατατέθηκαν περίπου 180 εργασίες στις οποίες αποτυπώνεται το κλινικό και ερευνητικό έργο των Ελλήνων Αιματολόγων και θα παρουσιασθούν στο Συνέδριο, κυρίως από νεότερους συναδέλφους, ως προφορικές (ν=70) και αναρτημένες ανακοινώσεις (ν=70). Θα δοθούν τα βραβεία «Αρκάγαθος Γούττας» και «Φαίδων Φέσσας» για τις δυο καλύτερες ολοκληρωμένες εργασίες καθώς και βραβεία στις 6 καλύτερες προφορικές ανακοινώσεις και στις 3 καλύτερες αναρτημένες».

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ