Σε επανεξέταση της μερισματικής τους πολιτικής καλεί η Ευρωπαική Ομοσπονδία Τραπεζών τα μέλη της προκειμένου να συντηρηθούν κεφάλαια μεσούσης της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν τις πληρωμές μερισμάτων για το 2020 προκειμένου να διατηρήσουν το κεφάλαιο τους και να συνεχίσουν το δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέχρι να είναι σαφέστερος ο αντίκτυπος της επιδημίας του κορονοϊού, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (EBF).
Οι περισσότερες τράπεζες αναγνωρίζουν ότι η καταβολή μερισμάτων μπορεί να ανασταλεί. Ωστόσο, πολλοί είναι επιφυλακτικοί καθώς έχουν ήδη ενημερώσει τους επενδυτές για τις πληρωμές του 2019 και θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις τις αποτρέψουν. 

Η EBF ανακοίνωσε ότι σε όσες περιπτώσεις οι διανομές μερισμάτων και οι επαναγορές μετοχών για τη χρήση 2019 δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί από τους μετόχους, ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να αποφασίσουν να τοποθετήσουν μέρος ή το σύνολο του ποσού σε αποθεματικά έως ότου ο αποσαφηνιστεί ο αντίκτυπος του κορονοϊού.

Η γερμανική Commerzbank δήλωσε ότι εξετάζει το μέρισμα του 2019. «Το εξετάζουμε και θα αποφασίσουμε υπεύθυνα», ανέφερε. Η Γερμανική Aareal Bank βρίσκεται επίσης στην ίδια διαδικασία. Στην Ισπανία, η caixabank μειώνει το μέρισμα της, ενώ η Santander έχει ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει την καταβολή ενδιάμεσου μερίσματός της.

Η ΕΚΤ επιτρέπει στις τράπεζες να αξιοποιήσουν μέρος του κεφαλαίου τους για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να δανείζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να αυξήσουν τα μερίσματα ή τα μπόνους των μετόχων τους. Η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε την Παρασκευή τις επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος έχει συμμετοχή να μην πληρώσουν μερίσματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here