Του Enrique Diaz-Alvarez

Το δολάριο ανακάμπτει καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επιστρέφουν

Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει προς το παρόν περιορισμένο αντίκτυπο στις συναλλαγές των σημαντικότερων νομισμάτων, οι οποίες συνεχίζουν να καθοδηγούνται κυρίως από τα νούμερα του πληθωρισμού, τις αποφάσεις και τα επικοινωνιακά μηνύματα των κεντρικών τραπεζών.

Η έκθεση του Σεπτεμβρίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξε σημάδια ότι η πτωτική τάση περιορίζεται και οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ ανέκαμψαν, παρασύροντας το δολάριο μαζί τους έναντι των περισσότερων νομισμάτων διεθνώς.

  • Η κύρια εξαίρεση ήταν τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής, που επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Το πολωνικό ζλότι εκτινάχθηκε το βράδυ της Κυριακής μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που κέρδισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στα οποία προτίμηση έδειχνε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, ο πληθωρισμός την Τετάρτη για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς επίσης και  ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή θα αποτελέσουν τα κύρια σημεία εστίασης για τα G10 νομίσματα αυτήν την εβδομάδα.

Οι ομιλίες από στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί επίσης να παρέχουν κάποιες αναγκαίες ενδείξεις για τις προθέσεις των τραπεζών.

Στερλίνα

Μετά από μια εβδομάδα με ελάχιστα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο που να επηρεάζουν την αγορά, αυτήν την εβδομάδα θα λάβουμε μία πληθώρα οικονομικών ανακοινώσεων και πληροφοριών αναφορικά με τις απόψεις της Τράπεζας της Αγγλίας. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας την Τρίτη θα προετοιμάσουν το έδαφος για την κρίσιμη έκθεση για τον πληθωρισμό την Τετάρτη.

Η τιμολόγηση της αγοράς για το τερματικό επιτόκιο στο ΗΒ έχει αλλάξει δραματικά με την παραδοχή ότι πλέον υπάρχει σταθερά μια αποπληθωριστική τάση.

Οτιδήποτε δεν επιβεβαιώνει αυτήν την άποψη, ειδικά όσον αφορά στο δομικό πληθωρισμό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη επαναξιολόγηση των μελλοντικών κινήσεων της Τράπεζας της Αγγλίας και να ενισχύσει τη στερλίνα.

Ευρώ

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά στην βιομηχανική παραγωγή για το μήνα Αύγουστο, κάθε άλλο παρά ευοίωνη μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς καταδεικνύει την απότομη συρρίκνωση αυτής.

Αυτό συμβάλλει, ελάχιστα βέβαια,  στη διάλυση του αφηγήματος για στασιμοπληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η παραγωγή επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός υποχωρεί με αργό ρυθμό.

Το ευρώ άντεξε καλά παρά τα αρνητικά στοιχεία, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα σχεδόν σταθερά έναντι του δολαρίου.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμολογείται ένα πολύ αρνητικό σενάριο για την Ευρωζώνη και ότι τυχόν θετικές εκπλήξεις θα μπορούσαν να έχουν δυσανάλογη επίδραση στο κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Η κρίσιμη έκθεση για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου αν και  προμηνύετο σημαντική, είχε μικρή επίδραση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Μια σειρά δεικτών τιμολόγησης  βασικών υπηρεσιών ενίσχυσε, το είδος του επίμονου πληθωρισμού που μέχρι πρότινος είχε δείξει προκαταρκτικά σημάδια σαφούς πτωτικής τάσης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν, παρά την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη συνακόλουθη φυγή κεφαλαίων προς τα ασφαλή καταφύγια, η οποία γενικά παρέχει στηρίξεις στο δολάριο ΗΠΑ.

Αυτή η θετική επίδραση αντισταθμίστηκε κάπως από τη γενική αίσθηση μεταξύ των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που σε ομιλίες τους δήλωσαν ότι η πρόσφατη ενίσχυση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων σύσφιξε τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, επιτελώντας μέρος της δουλειάς για την κεντρική τράπεζα, μειώνοντας την ανάγκη για πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων

 

  • Ο Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer στην Ebury

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ