Του Enrique Diaz – Alvarez

Το ρούβλι ήταν ένα από τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών που παρακολουθούμε στενά. Η οπτική μας ως προς ην πορεία του βασίζεται κυρίως στα θεμελιώδη μακροοικονομικά χαρακτηριστικά της Ρωσίας που διαφοροποιούν τη χώρα.

Ποια είναι αυτά:

  • Μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Ρωσία έχει καταγράψει μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές της χώρας σε ενεργειακά commodities, κυρίως σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η ισχυρή ζήτηση και οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που έχει ποτέ καταγραφεί. Το περσινό πλεόνασμα των 120,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν επίσης το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε ονομαστικούς όρους και ισοδυναμούσε περίπου με το 7% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με υπολογισμούς μας.

 

  • Τεράστια αποθεματικά σε συνάλλαγμα

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Ρωσία είναι μια από τις λίγες χώρες του φάσματος των αναδυόμενων οικονομιών που μπόρεσαν να συγκεντρώσουν ένα εντυπωσιακό ποσό συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει τώρα στο σεντούκι της 630,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, που ισοδυναμούν με εισαγωγές περίπου 20 μηνών. Πιστεύουμε ότι το ποσό αυτό θα μπορέσει να δώσει χώρο για άμεση παρέμβαση και να αποτρέψει τα κερδοσκοπικά στοιχήματα έναντι του νομίσματος.

 

  • Συντηρητική Δημοσιονομική Πολιτική

Η δημοσιονομική θέση της Ρωσίας είναι εντυπωσιακή, με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της χώρας να είναι μόλις 17,8% το 2020. Ένα αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2021 υποδηλώνει ότι η δημοσιονομική θέση πιθανότατα βελτιώθηκε το 2021. Το εξωτερικό χρέος παραμένει εξίσου χαμηλό, στο 30% περίπου του ΑΕΠ.

Ακόμη, η Ρωσία έχει ένα από τα υψηλότερα επιτόκια παγκοσμίως, ώστε να θεωρούνται ελκυστικά από τους επενδυτές. Μέχρι στιγμής σε αυτόν τον κύκλο, η τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια σε οκτώ περιπτώσεις, αυξάνοντας το σημείο αναφοράς κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης στο 9,5%, και πιθανότατα αυτό δεν είναι το τέλος των αυξήσεων.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει θετικά καταθετικά επιτόκια που σήμερα είναι αρκετά σπάνια, ακόμη και στο φάσμα των αναδυόμενων αγορών.

Λόγω της σημασίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την οικονομία της Ρωσίας, το ρούβλι είναι επίσης ένα νόμισμα commodities, πράγμα που σημαίνει ότι η συμπεριφορά του θα πρέπει, εν μέρει, να αντανακλά τις αλλαγές στις τιμές των commodities της ενέργειας, οι οποίες συνέχισαν να κινούνται ανοδικά τα τελευταία τρίμηνα και αυξήθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι βρίσκονταν πριν τη πανδημία.

Υποθέτουμε ότι οι τάσεις όσον αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη, τη νομισματική πολιτική και τις τιμές των εμπορευμάτων της Ρωσίας θα παραμείνουν όπως περιγράφονται παραπάνω σε μεγάλο βαθμό, παρέχοντας υποστήριξη στο ρούβλι.

Η Ρωσία είναι τώρα το επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων με την Ουκρανία. Ο κίνδυνος μιας ρωσικής επίθεσης στη γειτονική της χώρα και οι κυρώσεις που θα ακολουθούσαν από τη Δύση οδήγησαν σε μια μετατόπιση του αισθήματος προς το ρούβλι και τα ρωσικά assets, η οποία ήταν ιδιαίτερα ορατή τους τελευταίους περίπου δύο μήνες. Η ισοδυναμία με το ευρώ έφθασε στο επίπεδο 90,0 στα τέλη Ιανουαρίου, το υψηλότερο επίπεδό της από την άνοιξη του 2021. Συνεχίζουμε να περιμένουμε αποκλιμάκωση των εντάσεων και πτώση του ζεύγους EUR/RUB στο επίπεδο του 78,0 στο τέλος του 2022. Εάν πραγματοποιηθεί μια στρατιωτική σύγκρουση, θα μπορούσαμε να δούμε μια αξιοσημείωτη πτώση στο ρούβλι, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η έως τώρα τιμολόγηση των αγορών δεν υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι για αυτόν τον κίνδυνο.

 

{O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ