του Enrique Diaz – Alvarez 

Το ετήσιο συνέδριο του Jackson Hole με τους κεντρικούς τραπεζίτες επεφύλαξε λίγες εκπλήξεις.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι λιγότερο πεπεισμένη από ό,τι φαίνεται να είναι οι αγορές για το ότι ο πληθωρισμός έχει νικηθεί και τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν στο 5% ή πάνω από αυτό για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος: κορυφαίοι οικονομικοί δείκτες εξασθενούν αλλά υπάρχουν ελάχιστα σημάδια στο βασικό δομικό δείκτη του πληθωρισμού που να υποδηλώνουν μια ουσιαστική αποπληθωριστική τάση.

Το δολάριο συνεχίζει να ανακάμπτει έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων, αλλά οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματα των στα οποία εκφράζονται οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων, είχαν μια καλύτερη εβδομάδα λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων.

Το γεμάτο ανακοινώσεις ημερολόγιο αυτής της εβδομάδας, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα πρέπει να αφυπνίσει τις αγορές συναλλάγματος από το καλοκαιρινό διάλειμμα. Την Πέμπτη υπάρχουν ανακοινώσεις για δύο κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό: η προκαταρκτική έκθεση για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) Αυγούστου στην Ευρωζώνη, και η κάπως καθυστερημένη, αλλά ακόμα σημαντική έκθεση για τον πληθωριστικό Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) Ιουλίου των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή είναι ημέρα ανακοίνωσης για την έκθεση απασχόλησης στις ΗΠΑ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις αυξήσεις των μισθών.

Στερλίνα

Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας αποδείχτηκαν πολύ χειρότεροι από το αναμενόμενο και είναι πλέον συνεπείς με μια πραγματική συρρίκνωση.

Σημειώνουμε ότι πρόσφατα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία δεν ήταν τόσο τρομακτικά όσο υποδεικνύουν αυτές οι έρευνες, ωστόσο είναι πιο επίκαιρες και γι’ αυτό αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Η αγορά εξακολουθεί να τιμολογεί με σχετική βεβαιότητα μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, και αναμένει σχεδόν τρεις ακόμη αυξήσεις πριν από την ολοκλήρωση του κύκλου.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επιτόκια στη G10 και εξηγούν το γιατί η στερλίνα εξακολουθεί να είναι το δεύτερο σε επιδόσεις νόμισμα μεταξύ των G10 μέχρι στιγμής για το 2023. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη στερλίνα, όμως θα πρέπει θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά κατά τις επόμενες εβδομάδες το εάν τα οικονομικά στοιχεία επικυρώνουν τη βουτιά που παρατηρείται στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

 

Ευρώ

Οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Αύγουστο ήταν ακόμη πιο ανησυχητικοί στην Ευρωζώνη από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο και αύξησαν την πίεση στην ΕΚΤ να ολοκληρώσει τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων προτού υπάρξουν ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

Η Πρόεδρος Λαγκάρντ απέφυγε σχολαστικά στο Jackson Hole να δεσμευτεί εκ των προτέρων για οτιδήποτε κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Οι αγορές παραμένουν διχασμένες σχεδόν κατά 50/50 σχετικά με την πιθανότητα μιας αύξησης το Σεπτέμβριο.

Η κρίσιμη έκθεση αυτής της εβδομάδας για τον πληθωρισμό του Αυγούστου πιθανότατα θα επισφραγίσει την όποια απόφαση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ο αντίκτυπος στις συναλλαγές του ευρώ θα είναι σημαντικός.

Δολάριο

Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να αποκλίνει απότομα από εκείνες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αντιμετωπίζοντας μία πρόσφατη επιτάχυνση της ανάπτυξης αντί για επιβράδυνση.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται, όπως και η βιομηχανική παραγωγή, και η αγορά εργασίας δε φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί ιδιαίτερα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συνεχίζει να εκφράζεται με μάλλον επιθετικούς τόνους και, ενώ μπορεί να βρισκόμαστε μόλις μια αύξηση μακριά από το τέλος του κύκλου, αναμένουμε ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να δούμε οποιαδήποτε νομισματική χαλάρωση, ιδιαίτερα δεδομένης της απουσίας προοπτικών οποιασδήποτε δημοσιονομικής χαλάρωσης .

Η έκθεση για την αγορά εργασίας αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει μια οικονομία σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης που επιτέλους προσφέρει ουσιαστικές αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς των εργαζομένων.

 

{O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ