* Από τους αναλυτές της fintech εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

 

Εδώ και καιρό, λέμε ότι η ΕΚΤ είναι πίσω από την καμπύλη στην άνοδο των επιτοκίων στον τρέχοντα παγκόσμιο κύκλο σύσφιξης, και ότι το υπάρχον μείγμα πολιτικής είναι εντελώς εκτός οικονομικής πραγματικότητας. Αυτό φαίνεται από την άνοδο των τιμών καταναλωτικών αγαθών που έφτασαν στο ποσοστό ρεκόρ του 8% τον περασμένο μήνα. Με τις πληθωριστικές πιέσεις να κυριαρχούν και με τα τελευταία δεδομένα οικονομικής δραστηριότητας και ιδίως τους δείκτες PMI Μαΐου, που κρατούν καλά, υπάρχει ελάχιστη αμφιβολία ανάμεσα στους παράγοντες της αγοράς ότι μια απογείωση στα επιτόκια είναι στο πρόγραμμα φέτος το καλοκαίρι.

Τι θα μπορούσε η ΕΚΤ να ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα;

Θεωρούμε ότι μια αλλαγή στα επιτόκια στη συνεδρίαση αυτής εβδομάδας δεν πρόκειται να υπάρξει. Κάτι τέτοιο δεν είναι αντανάκλαση μακροοικονομικών συνθηκών, αλλά απλώς συνέπεια της αλληλουχίας, δεδομένης της δέσμευσης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τερματίσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού προτού αρχίσει να αυξάνει επιτόκια. Ωστόσο, τον Μάιο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι οι αυξήσεις είναι καθ’ οδόν.

Η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του Asset Purchase Program (APP) θα έληγε «πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο» και ότι η ΕΚΤ «θα ήταν πιθανότατα σε θέση να βγει από τα αρνητικά επιτόκια στο τέλος του τρίτου τετραμήνου».

Πιστεύουμε ότι αυτό επιβεβαιώνει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ότι το APP θα λήξει επίσημα την 1η Ιουλίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανακοίνωση μιας πρώτης αύξησης επιτοκίων εδώ και πάνω από μια δεκαετία, στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας στις 21η ​​Ιουλίου.

Το μόνο πραγματικό ερώτημα που τίθεται για τη συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας δεν είναι εάν το Διοικητικό Συμβούλιο θα αυξήσει ή όχι τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά κατά πόσο. Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές βλέπουν άνοδο τουλάχιστον 25 μονάδων βάσης, με δύο αυξήσεις τουλάχιστον ενός τέταρτου της ποσοστιαίας μονάδας τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα επιφέρει την έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του Q3. Σχετικά σχόλια έχουν γίνει από μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως από τον επικεφαλής οικονομολόγο Philip Lane, ο οποίος έκανε λόγο για άνοδο 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, κάτι που θεωρείται ως το ελάχιστο από επενδυτές.

Υπάρχει μια ομάδα εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που φαίνεται υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πιο επιθετικά βήματα. Ανάμεσά τους οι Knot και Holzmann. Για τις αγορές, έχει ενδιαφέρον εάν αυτό είναι απλώς η άποψη λίγων μελών ή μια ευρύτερη πλειοψηφία μέσα στο συμβούλιο.

Υποψιαζόμαστε ότι οι περισσότεροι θα υποστηρίξουν μια μικρότερη αύξηση επιτοκίων για αρχή, αν και πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις για αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στις προσεχείς συναντήσεις. Εάν την Πέμπτη υπονοηθεί από την πλευρά της ΕΚΤ ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις στο δεύτερο εξάμηνο, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως σαφές ανοδικό σήμα για το ευρώ.

Πιθανή άλλη μια αναθεώρηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό

Εκτός από τα σχόλια για τα επιτόκια, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας, και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία του ευρώ την Πέμπτη. Οι δείκτες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να εκπλήσσουν με την ανοδική τους πορεία τους τελευταίους μήνες. Ως εκ τούτου, ακόμη μια αναθεώρηση προς τα πάνω είναι πιθανή από την ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα. Η αύξηση του βασικού πληθωρισμού στο 3,8% τον Μάιο υποδεικνύει ότι οι πιέσεις των τιμών διευρύνονται, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές των commodities και ένα ευρώ που είναι πιο αδύναμο από τις προβλέψεις του Μαρτίου, λειτουργούν επίσης πληθωριστικά. Αναμένουμε η πρόβλεψη του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (HISP) για τον μέσο πληθωρισμό να αναθεωρηθεί άνω του 6% για το 2022 (από 5,1%), με πιθανές ανοδικές αναθεωρήσεις το 2023 και το 2024.

Οι υφεσιακοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν επίσης ενταθεί, ιδίως η απότομη αύξηση των εγχώριων τιμών και η διακοπή στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία. Τονίζουμε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας αντέχουν σχετικά καλά, υποδηλώνοντας ότι οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη αργότερα μέσα στο έτος είναι υπερεκτιμημένοι. Αναμένουμε ότι αυτό θα αντικατοπτρίζεται σε μια ελαφρώς πιο μέτρια υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης για το 2022 και το 2023 από ό,τι πολλοί οικονομολόγοι προεξοφλούν επί του παρόντος. Ωστόσο, το θλιβερό ιστορικό της ΕΚΤ στον τομέα αυτό, πιθανότατα σημαίνει ότι οι προβλέψεις θα αγνοηθούν από τις αγορές.

Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει το κοινό νόμισμα;

Πιστεύουμε ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ θα διατηρήσει όλες τις επιλογές της στο τραπέζι, ουσιαστικά μεταθέτοντας τη συζήτηση για το ύψος του επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αγορές τιμολογούν με μία κίνηση 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων για τον επόμενο μήνα, με περίπου μία στις τρεις πιθανότητες για 50 μονάδες βάσης. Εφόσον η κυρία Λαγκάρντ αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα για αυτό το τελευταίο, θα μπορούσαμε να δούμε στήριξη για το ευρώ το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς οι αγορές θα ενισχύσουν τις προσδοκίες τους για άνοδο κατά μήκος της καμπύλης. Αντίθετα, μια πιο προσεκτική προσέγγιση στα επιτόκια, η οποία θα εγείρει νέες ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάπτυξης και τον κίνδυνο ύφεσης, θα μπορούσε να εκληφθεί ως αρνητικό σενάριο για το κοινό νόμισμα.

  • Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι απομένει χώρος για να ξεπεράσει η ΕΚΤ τις προσδοκίες της αγοράς αυτήν τη χρονιά, και θεωρούμε ότι αυτό θα λειτουργήσει θετικά για το ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, αυτό το κενό έχει γεφυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες που τα swap τιμολογούν περίπου στις 130 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του χρόνου (υψηλότερα από τις 50 μονάδες που τιμολογούνταν στις αρχές Απριλίου)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ