Ούτε και το 2023 θα εφαρμοσθεί το σφίξιμο των οικονομιών με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για χρέος και ελλείμματα. Το παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ανεφάρμοστο και συμφωνήθηκε να αλλάξει, ενώ το νέο δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Το σχέδιο για δημοσιονομικό σφίξιμο που επρόκειτο να εφαρμοσθεί από το 2023 (με τις τροποποιήσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας, οι οποίες σχεδιάζονται αυτή την περίοδο), δεν πρόκειται να προχωρήσει ούτε κατά το επόμενο έτος, καθώς οι νέοι κανόνες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Αν αυτό συμβεί, θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση κυρίως στην Ιταλία, αλλά μαζί με αυτήν και στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία κι όλες τις χώρες της ΕΕ που έχουν συνήθως μεγάλα χρέη και ελλείμματα (διότι μεγάλα ελλείμματα πλέον έχουν πολλές χώρες, μετά την εφαρμογή των μέτρων χαλάρωσης).

Σημαίνει επίσης μία μεγάλη νίκη των Νοτίων της Ευρώπης και του διδύμου Μακρόν- Ντράγκι, το οποίο αντίστοιχα, ευνοεί και την ελληνική οικονομία, που θα συνεχίσει να επωφελείται από την ανάπτυξη για να μειώσει το χρέος της μέσω της αύξησης του ΑΕΠ κι όχι μέσω περικοπών, καθώς ακόμα δεν έχει λήξει η πανδημία.

Η είδηση έρχεται από το Politico ένα από τα πλέον έγκυρα μέσα στην ΕΕ με σημαντικές προσβάσεις και πηγές πληροφόρησης στις Βρυξέλλες, το οποίο έχει στην κατοχή του σχετικό προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το δημοσίευσε.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Βρυξέλλες ανέστειλαν τον κανόνα για το χρέος το Μάρτιο του 2020, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία με την προοπτική να ενεργοποιήσουν ξανά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας από τον Ιανουάριο του 2023.

Όπως προκύπτει, η Επιτροπή δεν θα πιέσει, υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν μόνες τους σταδιακά, να μειώνουν το χρέος τους.

Έτσι κι αλλιώς οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλάζουν και με βάση τους νέους κανόνες, θα επανερχόταν το «σφίξιμο» που πήρε παράταση για μετά το 2023 και αν όλα πάνε καλά με την πανδημία για το 2024. Η παράταση αυτή δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να φέρει μέχρι το τέλος του έτους αλλαγές στη νομισματική πολιτική κι ίσως την πρώτη αύξηση στα επιτόκια. Η ΕΚΤ είχε πιέσει την Επιτροπή για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, θεωρώντας ότι είναι πλέον ανεφάρμοστο. Την ίδια άποψη είχε και ο ESM.

Το έγγραφο του Politico αποτελεί ένδειξη των δυσκολιών για την επανεφαρμογή του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) στη μετά την πανδημία εποχή. Οι χώρες ξόδεψαν πολλά για να αποτρέψουν τη μαζική ανεργία και τις χρεοκοπίες εν μέσω εθνικών lockdown, ωθώντας στα ύψη τα επίπεδα χρέους σε όλη την Ευρώπη.

Το παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας θα έθετε στόχο για ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και στόχο για περιορισμό του δημόσιου χρέους στο 60%. Βεβαίως αυτό θα αλλάξει και πιθανόν ο στόχος να μπει στο 100% με παράλληλη εξαίρεση των ελλειμμάτων που αφορούν σε πράσινες επενδύσεις και ψηφιοποίηση από τον κανόνα του 3% για τα ελλείμματα.

Υπάρχουν από καιρό και άλλα σχέδια για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και οι προτάσεις για την τροποποίηση τους έχουν ήδη γίνει από το καλοκαίρι του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Politico, η Κομισιόν δεν βλέπει κανένα λόγο να επιβάλει πλήρως τους παλαιούς κανόνες του ΣΣΑ για το χρέος, όταν ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να αλλάξουν σύντομα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ