ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Η συμμετοχή των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις και η ενασχόλησή τους με την επιχειρηματικότητα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος που καταγράφεται είναι αξιοσημείωτη, καθώς, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Grant Thornton, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις εκτινάχθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, στο 37%, έναντι 28% το 2022. 

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αφενός όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης κουλτούρας που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, ενθαρρύνει και προωθεί το γυναικείο ταλέντο, ως πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Αφετέρου όλο και περισσότερες γυναίκες καταφέρνουν να γκρεμίσουν «γυάλινες οροφές», δημιουργώντας νέα παραδείγματα, αναδεικνύοντας τα θετικά χαρακτηριστικά της γυναικείας ηγεσίας. 

Οι γυναίκες υπερτερούν ως προς την ενσυναίσθηση, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη στοχοπροσήλωση, τη συμπεριληπτική αντίληψη και την ομαδικότητα, ενώ διαθέτουν αυξημένες ικανότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων καθώς και διαχείρισης κρίσεων. 

Στην Ελλάδα, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών στην Ευρώπη που ιδρύουν εταιρείες, ωστόσο οι γυναίκες συνεχίζουν να μην έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες. Αποτέλεσμα είναι πολλές γυναίκες επαγγελματίες στη χώρα μας να εμφανίζουν μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυξημένη διστακτικότητα, γεγονός που έχει αντίκτυπο στις φιλοδοξίες τους. 

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι, παρά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και ο δρόμος για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες παραμένει μακρύς. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην εξάλειψη των ανισοτήτων είναι μονόδρομος. Όπως τα προγράμματα reskilling και upskilling που δρομολογεί το ΕΕΔΕΓΕ για άνεργες γυναίκες και τα οποία θεωρούμε κορυφαία προτεραιότητα για να μη μεγαλώσει περαιτέρω το έμφυλο χάσμα κατά την ψηφιακή μετάβαση. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε γυναικείες νεοφυείς επιχειρήσεις από ολόκληρη την Ελλάδα να ενταχθούν στη «θερμοκοιτίδα» του ΕΒΕΑ. 

Παράλληλα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες δικτύωσης των γυναικών επιχειρηματιών με παράγοντες της διεθνούς σκηνής καθώς και με επιχειρήσεις άλλων χωρών, με στόχο την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Είναι χρέος μας, επίσης, να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με την Πολιτεία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να θεσπιστούν μέτρα που προσφέρουν καλύτερες πιθανότητες πρόσβασης των γυναικών σε πηγές χρηματοδότησης και αντιμετωπίζουν το έμφυλο μισθολογικό χάσμα. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, παρά την πρόοδο, είμαστε ακόμη υποχρεωμένοι να υπερβούμε εμπόδια και να καταπολεμήσουμε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα. Όμως δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια. Παραφράζοντας τα λόγια του Winston Churchill, πιστεύω ότι η συνεχής προσπάθεια, και όχι η δύναμη ή η ευφυΐα, είναι το «κλειδί» για να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες των γυναικών και να ωφεληθούμε τόσο ως οικονομία όσο και ως κοινωνία. 

Στο ΕΒΕΑ, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε θέματα ίσων ευκαιριών. Είναι πεποίθησή μου ότι οι γυναίκες πρέπει να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, τόσο για λόγους αρχής αλλά και επειδή έτσι θα δεχθεί σημαντική ώθηση η οικονομία της χώρας. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να βρεθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (αφιέρωμα Women In Business/Κυρέλα Πέτρου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ